ФИА дадоха първата официална стъпка към хибридната ера в WRC

Тиери Ньовил Рали Испания Каталуня 2019

В началото на този месец от ФИА направиха среща в която бяха дискутирани и одобрени редица промени в бъдещият правилник на световния рали шампионат.

В тази среща бяха дискутирани и официализирани бъдещите хомологационни промени касаещи WRC автомобилите, които вече носят кодовото название Rally1. Пълните детайли обаче тепърва ще бъдат разяснени след още допълнителни срещи с тимовете, като очакванията са всичко да се изясни в рамките на първите четири месеца от 2020.

Една от най-важните вече одобрени промени е разрешаването на изграждането на шасита от изцяло тръбна структура по подобие на легендарната груба Б, като и възможността да се използва и познатата до сега схема за базиране на заводски стандартни шасита.

От ФИА също така обявиха, че размерите и пропорциите на бъдещите автомобили ще бъдат същите като на настоящата WRC хомологация, както и ще бъдат запазени агресивните аеро-елементи.

Другата важна и дългоочаквана промяна е използването на хибридна система. Настоящите 1.6 литрови двигатели ще бъдат запазени, като към тях ще бъде добавено и самото електрическо звено, което ще бъде с мощност от 100 kw. Самата система ще бъде една и съща за всички отбори, като целта е да бъдат намалени разходите в тази посока.

Според ФИА тези промени ще дадат възможност на екипажите да преминават през градовете в изцяло електрически режим, както и ще могат да се използват за допълнителна мощ в специалните етапи.

Въпреки тези промени от ФИА са се подготвили за друг вариант на развитие, ако отборите и федерацията не успеят да постигнат единодушно решение за бъдещето на спорта в рамките на следващите шест месеца. Според Ив Матон опцията за разработването на бъдещите автомобили на базата на настоящата R5 хомологация + алтернативно гориво също е на масата.

Ако план „Б“ се превърне в план „А“, очакванията са интересът на производителите на автомобили към WRC също да скочат.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2894 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]