Симеон Иванов за пътя от Формула Рено към българския рали шампионат

1620884_637372136300296_1948683665_nПреди няколко дни в социалните мрежи се появи страницата “Simeon Ivanov – racing driver” .  Предполагаме ,че името „Симеон Иванов” не е познато на повечето фенове на рали спорта в България, ето защо нашият екип реши да ви запознае с това ново лице в любимия ни спорт. Симеон е родом от Варна и е роден 1988 г. , започва кариерата си през 2003г , като успехите не закъсняват. Вместо да се ровим в интернет пространството и да търсим информация решихме да поговорим лично със Симеон, който бе така любезен да ни съдейства за което му благодарим.

 Разкажи ни за Формула Рено. В кой отбор се състезаваше?  В кои състезания участва и какви резултати записа там?

 Може би кариерата ми се разви прекалено бързо. Част от това се дължи на факта, че започнах да карам много късно. Бях на 15 години, когато за пръв път се качих в състезателен картинг. Другите момчета бяха започнали да карат на 7- 8 годишна възраст и имаха много опит.

3Аз имах късмета да се срещна с правилните хора и да създадем уникален отбор само за няколко месеца, което ми помогна да започна да постигам резултати още в самото начало. В третото си състезание в националния шампионат по картинг спечелих първата си победа. В същата година станах шампион на Югоизточна Европа и бях награден с приза Пилот на годината. Следващата година затвърдихме добрите резултати и започнах участия само на интернационално ниво.

Година по-късно, след сериозна подготовка в Италия, Германия и Франция постигнах и първия си подиум на световно ниво – 5-то място в зимната купа на Германия (Керпен), като завърших 2-ри в полуфиналите.

В следващите месеци започнах да получавам предложения от различни отбори и автомобилни single seater серии.  Направих проучване на всяка една от тях и видях, че най-престижната школа е тази във Формула Рено 2.0. Обикновено пилотите минават първо през Формула Форд и Формула БМВ, но аз вече бях на 18 години и нямах време за губене.

Участвах в двата най-силни шампионата на Формула Рено 2.0 – този в Италия и три състезания от Европейския шампионат. Състезавах се за италиански отбор – BVM Minardi, като се борех с пилоти, които още от тогава бяха спонсорирани от отборите във Формула 1 на Red Bull, McLaren, Ferrari, Toyota, Renault. Имайки това предвид, не беше никак лесно да си в топ 10 от общо 44 пилота. Най-доброто ми класиране беше още в първото ми състезание, когато финиширах 9-ти.

 След края на сезона успях да запиша тестове за най-добрия отбор в World Series Formula Renault 3.5. Тези серии, заедно с GP2 са последна стъпка към Formula 1. Усещането да караш за такъв отбор беше уникално, а болидът бе подготвен на много високо ниво. Съответно бе лесно да постигна много добри резултати. Въпреки това тези тестове бяха и последния път, в който се състезавах през последните 6 години.

 2Разкажи ни за състезателния автомобил с какво е по- различен от болидите участващи във Формула 1?

Световните серии на Рено се доближават много до Формула 1. Двигател с 530 к.с. при 9500 оборота и усъвършенствана аеродинамика наподобяваща тази на болидите от Ф1. Тези серии (заедно с GP2) дават на пилотите най-близкото усещане до това, което ще изпитат в болид от най-високия клас в автомобилния спорт.

Защо приключи състезателната си кариера във Формула Рено?

Липса на финанси и желание да кандидатствам и завърша висшето си образование. Говорил съм с отбори от Формула 1 и за жалост начина по който младите пилоти влизат в най-високия клас никога не се базира само на техните успехи и качества. Ако нямаш огромни спонсори зад гърба си, нямаш шанс да продължиш напред. Историята познава стотици такива случаи. Имах късмет, че съм единствения пилот във Формула Рено, който не е прекратявал обучението си в нито един момент – някой от съперниците ми бяха спрели да учат в 5-ти, 6-ти клас. Това ми помогна спокойно да продължа в академичното си развитие.

Как реши след тази пауза в кариерата си да се върнеш към автомобилните спортове и как точно се насочи към  рали шампионата?

Когато реших да спра да се състезавам ми беше много тежко. Всяка вечер в продължение на няколко месеца сънувах състезания – картинг, формула, коли, мотори, всичко с което можеш да се състезаваш. 6 години по-късно сънувам състезания поне веднъж в седмицата. Желанието ми да се състезавам не се изпари дори за миг през цялото това време. Исках обаче да завърша и да поема живота си в ръце. Исках да знам, че съм стъпил на краката си преди отново да погледна към състезанията сериозно.

А защо избрах рали? В състезанията на писта достигнах ниво, което може би никога повече няма да стигна. Имах нужда от ново предизвикателство. В България, това предизвикателство и тази тръпка могат да ми дадат единствено рали състезанията.  Имах късмета да се запозная с Димитър Илиев още в самото начало, когато обмислях как да навляза в спорта. Сега той и неговият отбор са мои учители, което ми помага много да се развивам на база на техния дългогодишен опит – с по-малко грешки и по-бързи методични и правилни стъпки напред.

1В тази дисциплина важно е сработването с навигатора, ти ще имаш до себе си един от най- добрите и най- доказалите се в България – Янаки Янакиев. До сега си участвал в състезания провеждащи се на писта , като през цялото време си разчитал единствено на себе си. Как се чувстваш с човек до теб , с когото трябва да работите в екип?

Ако кажа, че се чувствам напълно комфортно ще излъжа. Наистина е странно в началото, защото досега бях свикнал да се концентрирам и да оставам сам със себе си и с мислите си по определен начин. Тук нещата стоят по съвсем различен начин. Янаки и Митко  са страхотни хора и професионалисти и само след три теста започнах да осъзнавам нуждата от опитен навигатор в кокпита. Вече изграждаме собствена система за записки и съм сигурен, че до първото ни състезание (април месец) ще сме подготвени да стартираме. Аз съм отборен играч, а с отбор като този не е трудно да свикнеш бързо. Има и още един положителен фактор – и двамата с Янаки сме от Варна.

В кои състезания от Рали календара мислиш да вземеш участие и за кой отбор?

Плановете ни са да участваме във всички ралита и в три рали спринта (без първия в Самоков). Боила Авто Мотор Спорт.

Разкажи ни за автомобила с който , ще се състезаваш?

Тепърва ще научавам за този автомобил. Ще карам Mitsubishi Lancer Evo IX, с което Митко е печелил няколко шампионски титли. Класът – група N.

Поставил ли си си цели за сезон 2014?

Разбира се. Първата цел е да завърша няколко състезания без да допускам сериозни грешки. Трябва да използвам тези състезания, за да трупам опит. Всеки изминат километър за мен е от полза. В средата на сезона съм си поставил за цел да постигна класирания на подиума. Като крайна и най-оптимистична цел – да победя в едно от състезанията до края на годината. Надявам се да не е чак толкова оптимистична, но съм реалист и знам, че ще ми отнеме време да науча това, което съперниците ми са учили дълги години. Ще се опитам да бъда търпелив, но и ще се боря да изградя по-бързо пилотските качества, които се изискват, за да побеждаваш в рали.

Следиш ли Световния Рали Шампионат ?  Кой от пилотите ти е фаворит?

Тепърва започвам да го следя. Възхищавам се на Кубица, който премина от пистата в рали надпреварите. Вижда се кои положителни и кои негативни качества е пренесъл от предишния си опит. Ще опитвам и аз да използвам приложимото от пистата в ралито, но и да не пренасям определени навици, които обикновено в ралито водят до инциденти и отпадане от състезания.

Като заключение искаме да отново да благодарим на Симеон за отделеното време, да му пожелаем много успехи както на него така и на целият екип.  Ние от BGRallyHD ще следим от близо представянето на Симеон в първият му сезон в Българския Рали Шампионат, а да не забравяме и за двата кръга от Европейския в които той ще участва- Рали България и Рали Сливен.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]