C3 R5 с нов ъпдейт, става Rally2 от сезон 2021

C3-R2_Viewpoint1

Ново име, нов дизайн и нови технологии очакват бъдещия C3 Rally2, който ще наследи изключително успешния през сезон 2020 Citroen C3 R5. Да именно с C3 R5 Алексей Люякянук спечели европейския рали шампионат, а Мадс Остберг взе титлата в WRC2.

Много хора бяха отписали C3 R5, след като от Шкода и М-Спорт показаха доста сериозен прогрес, а пускането и на Polo GTI R5 допълнително сви пазарния дял на шевроните. Именно след сезон 2019 инженерите на Ситроен решиха отново да възабновят работа по автомобила, който получи доста сериозни обновления най-вече в задния мост и задното окачване подобрявайки значително стабилността на C3 R5.

Заедно с работата по амортисьорите и настройките за макадам, колата на Ситроен се превърна в доста конкурентноспособна рали машина през сезон 2020. Именно през тази година работата на инженерите продължи, но в посока асфлат, обръщайки сериозно внимание на амортисьорите настройваки автомобила да бъде доста по отзивчив при условия с по-ниско сцепление.

Новия пакет с обновления на C3 R5 ще преправи колата, така че да отговаря на Rally2 хомологацията на ФИА. Така през януари ще видим нов софтуер на двигателя, който ще подобри и фазите при стартирането.

От Ситроен са предвидили и седем различни ъпгрейда за C3 Rally2, които са предвидени да бъдат налични изцяло безплатно за всички закупени шасита от новата хомологация. Те ще бъдат нова предна броня, нова линия на предния диференциял, която ще даде възможността за още по-добро настройване на неговата работа, нов педал за разпределяне на спирачните сили.

C3 Rally2 ще разполага и с нови скоби на двигателя и промени по изпускателната система с цел увеличаване на периода за ревизирането им.

„Още от представянето през 2017-та, ние сме работили през цялото време върху колата навъртайки много тестови километри за да предоставим на нашите клиенти бърз кола отговаряща на различни видове пилоти и с контролиран разход по поддръжката и – заявява Жан-Франсоа Грандклаудон, технически директор на проекта. – През този сезон свършихме още много работа с Мадс Остберг на макадам и Йоан Бонато на асфалт.

„За сезон 2021 ще разполагаме с много здрава основа, която ще продължим да развиваме и за в бъдеще.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]