Хутунен с Хюндай през 2018

Финландската млада надежда Яри Хутунен ще се присъедини към програмата за развитие на пилоти на Хюндай, като заедно с това ще взима участия през сезон 2018 зад волана на новата генерацията на Хюндай i20 R5.

От Хюндай стигат до Хутунен, след като тестват осем различни пилота. Основните критерии за корейският тим са били освен добро темпо с i20 R5, така и начинът на комуникация на пилотите с отбора, както и техните технически познания.

През 2016, 23 годишният младеж взима участие в германският национален рали шампионат, като от седем кръга той печели в шест от тях в класът си. През тази година той взима участие в Европейският рали шампионат зад волана на Опел Адам R2. Заедно с това през този сезон Хутунен вече има две участия зад волана на R5 автомобил, като във второто взима победата в WRC2 категорията на рали „Финландия“ побеждавайки доста по-опитни от него пилоти.

Точно това му представяне впечатлява отборът на Хюндай, които го канят да направи тест с i20 R5 във Франция. По време на теста Хутунен впечатлява журито, като дори показва едно доста добро темпо в мокри условия.

Самият тест е направен, така че максимално да имитира условията в кръг от WRC. Всеки един пилот е имал право да премине и опише отсечките само по два пъти преди да се качи зад волана на i20 R5.

За сега информацията е, че Хутунен ще вземе участие в определени кръгове догодина в WRC2 категорията.

„Разбира се за мен това е голяма чест да бъда избран, като кандидатът победител за програмата за развитие на пилоти на Хюндай- заяви Хутунен. – Имаше доста по-опитни и талантливи от мен пилоти. Затова се изненадах приятно, когато ме избраха.

„Да мога да разчитам на подкрепата на такъв отбор ще ми помогне да се фокусирам изцяло върху карането и тренировките с оглед да подобря уменията ми зад волана.“

„Бяхме много впечатлени от нивото на всички кандидати по време на теста – заяви Ален Пенасе, мениждър на Хюндай Моторспорт.- Всеки един от тях имаше изключително професионален подход и ни направиха добро впечатление. Това с което изпъкна Яри е неговата решителност. За разлика от другите той нямаше толкова голям опит, но успя изключително бързо да се адаптира и да покаже много добро и конкурентно темпо на асфалт и макадам.

„Той определено е много талантлив млад пилот, който има огромен потенциал. С нашата програма за развитие на пилоти ние сме уверени, че той ще продължи с бързият си прогрес в рали спорта през следващият сезон.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]