Танак безапелационен, на прага от победата в Аржентина

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя се превърнаха в истински крале на рали „Аржентина“, след като увеличиха авансът си след края на вчерашния съботен ден.

Те буквално унищожиха конкуренцията си взимайки пет от седем специални етапа завършвайки деня с аванс от 46.5 секунди.

След трите петъчни етапни победи, естонецът записа още три в събота сутринта при изключително мъгливи условия. Буквално наелектризиращ бе момента в който Танак удари своя преден десен амортисьор и отново повреди управлението на своя Ярис, като за щастие веднага след това бе предвидения по график сервиз.

„Това беше много трудно – коментира момента Танак. – Маслото от амортисьора изтече и изгубих хидравликата. Нямах чувството че натискам много днес. Имах добро усещане за колата, и всичко вървеше по план.“

Тиери Ньовил направи своята атака прескачайки Крис Мийк в битката за второто място. Пилота на Хюндай заложи на едно стабилно темпо опазвайки се от грешки.

 

„Можеше да натисна повече, но не беше нужно“, разясни белгиеца, който се намира на 21.7 секунди пред намиращият се на трета позиция Дани Сордо.

Ньовил и Сордо бяха единствените пилоти, които можеха да издържат на темпото на Танак, като всеки един от тях записа по една етапна победа. Сордо от своя страна се изкачи на трета-та позиция, след като Крис Мийк изгуби цели 2 минути изпадайки на осма позиция в генералното.

„Трябваше да спра за да сменим спуканата гума – разясни Крис Мийк, който до последно се намираше в челната тройка. – Имаше камък на средата на пътя. Видях го, но не успях да го избегна и спукахме гума веднага.“

Себастиен Ожие се намира на четвърта позиция, като французина трябваше да отстъпи почти минута спрямо Танак при първото минаване през 40 километровия етап Chuchilla Nevada поради доста гъстата мъгла.

Андреас Микелсен завърши на пета позиция, видимо доволен от управлението на своя Хюндай. Крейг Брийн бе най-големият губещ, след като се преобърна през таван. За съжаление пилота на Ситроен няма как да продължи днес, поради повреда в ролкейджа на неговия С3 WRC.

Есапека Лапи и Елфин Еванс завършиха вчерашния ден на шесто и седмо място пред Крис Мийк, като днес се очаква двамата да си спретнат интересна битка с оглед разликата им от 6.2 секунди. Тимо Сунинен и младокът лидер в WRC Кале Ровампера затварят челната десетка.

Днес на екипажите им предстоят едни от най-класическите и характерни за рали „Аржентина“ етапи с обща дължина от 55.27 състезателни километра. Днес от 18:00 ч. по БНТ HD ще можем да гледаме на живо последния етап от надпреварата.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]