Себастиен Льоб ще участва в Extreme X с отбора на Люис Хамилтън

Sébastien Loeb and Cristina Gutiérrez_1

Днес стана ясно, че Себастиен Льоб ще вземе участие в чисто новия изцяло електрически рали рейд шампионат Extreme E. Негов съотборник ще бъде Кристина Гутиерес, а двамата ще бъдат пилоти за „X44“, чийто собственик е световния шампион от Формула 1 Люис Хамилтън.

„Присъединяването ми към X44 е възможност да продължа да правя, това което ми харесва най-много, а това е да се състезавам – коментира Себастиен Льоб. – Очаквам с нетърпение да се състезавам с електрически автомобил. Имах възможността да карам колата наскоро и е невероятна.

„Кристина е фантастичен пилот и нямам търпение да си партнирам с нея. Също така съм впечатлен от постиженията на Люис във Формула 1 и възможността да работя с него е голяма чест.“

Кристина Гутиерес е обещаващ млад талант в рали рейд състезанията, като през 2017-та бе първата испанска жена пилот достигнала до финала на рали „Дакар“. Тя също така завършва на пето място при дебютантите. В кариерата и има множество пристижни класирания в испанкия рали рейд шампионат.

„Много съм развълнувана от присъединияването ми към X44 – разясни Гутиерес. – Не само заради мисията и възможността да дадем гласност на проблема с климатичните промени, който е изключително важен за мен, но и възможността да бъда редом до двама мои герои.

„Себастиен Льоб е най-невероятния рали пилот за всички времена и съм изключително щастлива, че ще си партнирам с него и се надявам да науча много. Също така съм огромен фен на Формула 1 и следя кариерата на Люис от години.“

Льоб, както и Кристина вече тестваха електрическото бъги носещо името Одисей 21 по макадамовите отсечки на пистата „Донингтън Парк“. Те, както и конкурентите им, ще участват в пет кръга на различни места по света, които са сериозно заплашени или вече имат щети от климатични промени, като разтопяването на ледовете, обезлесяването, опустиняването и повишаването на морското равнище.

Първият кръг от шампионата е посветен на опустиняването и ще се проведе в Саудитска Арабия в дните 20-21 март 2021 г. Сред конкурентите на отбора на X44 са имена като Карлос Сайнц, Матиас Екстрьом, Тими Хансен, Йохан Кристоферсон, Моли Тейлър и др.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]