WRC с желание за увеличение на календара

Рали Корсика, Рали,

В близкото бъдеще WRC ще се завърне към схемата с 16 кръга. Според шефa на промоутъра (GmBH ) Оливие Циесла увеличаването на кръговете е следващата логична стъпка за шампионата.

„ Постигнахме повече резултати през този сезон благодарение на новите коли и обновените правила за стартовия ред- коментира Циесла. – Успяхме да привлечем повече телевизии, както и работим здраво за да се промотираме в социалните мрежи.

„ Сметките изглеждат смислени: Разполагаме с  60 милиона зрители в целия свят и бих искал да разполагаме 16 пъти с това число от колкото 13. За тази цел обаче ще трябва да работим съвместно с другите акционери  поради увеличаването на разходите, както и ще трябва да сме сигурни за печалбите от тази промяна.“

Най-рано световния рали шампионат може да достигне заветните 16 кръга през 2022, но Циесла възнамерява да започне експанзията още през следващият сезон, като той гледа към Нова Зеландия и Хърватия.

Оливие Циесла заменя монтажният екип при сглобяване на материалите

„Няма нужда да ви обяснявам за Нова Зеландия – допълва Циесла. – Там имат огромна страст и желание да се завърне шампионата, особено след като разполагаме с Хейдън Падън. Може и да не достигнем рекорден брой зрители по трасетата, но със сигурност ще разполагаме с невероятни гледки за телевизията.“

Хърватия е страна която от съвсем скоро се впрегна за евентуално участие в WRC шампионата, но това обаче е против политиката на Циесла за неувеличаване на европейските кръгове.

„ Вярно е, че не търсим още ралита в Европа, но Хърватия отговаря на много от нашите изисквания и стандарти. Там можем да направим състезание на смесени настилки, един ден макадам и два дни асфалт, като също така можем да заложим и нещо ново.

Имаме идея за добавяне в графика на състезанието на подобие на планинско изкачване. Заедно с това състезанието може да бъде базирано на място което ще е лесно за достъп на отборите и ще отговори на изискванията на феновете“, обяснява Циесла.

Турция също остава в полезрението на GmBH, който твърди че политическата ситуация е „омекнала“ достатъчно за да може да се започна преговори с отборите, но това няма да стане факт за следващият сезон.

Междувременно темата с приютяването на WRC в Китай няма да бъде повдигана през следващите няколко години. През миналата година състезанието отпадна от календара след като буря унищожи голяма част от трасетата. Циесла от друга страна отрече причината за отпадането от календара да е породена от липса на финансови средства от страна на китайските организатори.

След рали „Аржентина“ преди няколко седмици Циесла е направил посещение на състезание в Чили, като е признал локацията за потенциален кръг за в бъдеще.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]