WRC рали Хърватия внася 12 милиона евро в държавния бюджет през 2022 г.

Не за пръв път достигна до нас информацията за това колко доходоносно е за една страна да приюти кръг от световния рали шампионат (Рали Португалия 2019 счупи рекорда за принос към местния бизнес с 2.9 милиона евро). Първенец по тази статистика до колкото знаем е Португалия която бе генерирала още през 2019 година 21,6 милиона евро директни приходи от ДДС.

Днес в пост в социалните мрежи организаторите на рали „Хърватия“ обявиха официално данните от своето социално-икономично разследване направено през миналата година. Неговата цел е да разкрие какъв е приноса на тяхната надпревара към икономиката на страната.

От данните става ясно, че ралито е било посетено от 310 хиляди души които са заплатили между 150 и 170 хиляди нощувки. Този, както и други направени разходи около събитието, са генерирали над 12 милиона евро директни приходи от ДДС към държавния бюджет.

Според публикуваните данни над 105 милиона евро е сумата на общото икономическо въздействие от това Хърватия да приюти кръг от световния рали шампионат. Сума, която със сигурност надхвърля неколкократно разходите по организирането и промотирането на надпреварата сред местното население.

Икономическата възвръщаемост благодарение на медиите отразили състезанието също е постигнали впечатляващи резултати. Нетната стойност при националното и международно представяне на надпреварата е от 46,8 милиона евро.

С тези данни за пореден път световния рали шампионат доказва, че инвестициите на една страна приемник могат да се върнат неколкократно за разлика от други доста по-масови спортове.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]