WRC рали Уелс 3-6 Октомври 2019

Керванът на световния рали шампионат се завръща във Великобритания за поредното издание на легендарното рали „Уелс“. В близкото минало това рали бе винаги най-ключовото за финалното развитие на сезона, като през последните няколко издания за наше щастие това вече не се случва и интригата продължава до самият край на шампионата.

Благодарение на победата си в „Турция“ Себастиен Ожие отново се завръща в битката за титлата с изкачването на второ място зад лидера Ойт Танак. Разликата между двамата е от крехките 13 точки при оставащи още 90 точки за раздаване до края на сезона. Тази борба обаче не е между само двама играчи. Колкото и да е назад Тиери Ньовил, той също още има шансове да изненада всички и да грабне така жадуваната титла. Белгиецът и неговият отбор са готови на всичко да се докажат и измъкнат трофея из под носа на другите два отбора.

Организаторите на 75-тото издание на рали „Уелс“ са направили някой доста ключови промени в графика и организацията на състезанието. Една от най-важните е преместването на сервизният парк и центъра на ралито от Дийсайд в китното крайбрежно градче Ландидно, намиращо се на 50 километра от Ливърпул.

Екъшна започва още в четвъртък вечерта с етап на смесена настилка от асфалт и макадам в околностите на пистата Оултън Парк. Друга новост е съботният изцяло асфалтов етап Colwyn Bay, който също ще се проведе на фарове. Традиционният пауър етап също претърпя промени, като през тази година ще бъде в обратна посока спрямо язовирът Брениг.

Общият брой на заявените екипажи е 54, като от тях 12 са с автомобили WRC и 24 с R5 автомобили.

Хюндай Моторспорт ще разчитат отново на три екипажа в лицето на Тиери Ньовил/Николас Жилсул, Андреас Микелсен/Андрес Яегер и ирландците Крейг Брийн/Пол Нейгъл.

„Битката за титлата в WRC започва да достига до своят апогей – коментира Андреа Адамов, шеф на отборът на Хюндай. – Ние работихме доста по подобряването на представянето на нашата кола. Със завръщането на Крейг и Пол сме сигурни в това че, разполагаме с възможно най-добрият шанс за битка. Рали „Уелс“ е вълнуващо състезание и едно от най-любимите на екипажите, но въпреки това на моменти може да бъде изключително непредвидимо.“

След тежкото изпитание наречено рали „Турция“ от Тойота са готови на всичко да се завърнат на пиедестала. Японският тим показа скорост през миналата година тук, но дали през тази ще успее да разчете правилно изключително непредвидимите уелски условия тепърва ще стане ясно.

„Рали Уелс винаги е било нещо специално – коментира Ойт Танак. – Това е рали което харесвам. Трасетата са бързи, но условията винаги са трудни най-вече заради непостоянното сцепление което се променя през цялото време.“

Отборът на Томи Макинен отново ще доведе своята топ тройка пилоти ви лицето на Ойт Танак, Яри-Мати Латвала и Крис Мийк.

Феновете на М-Спорт най-накрая ще видят Елфин Еванс зад волана на Фиеста WRC. След изключително дългата пауза за младият пилот, той отново ще трябва да поведе атаката на базираният на острова тим. Тимо Сунинен и Потус Тидема ще партнират на своя съотборник през уикенда.

И на не последно място разбира се, от Ситроен видимо успяха да подобрят своят автомобил през последните няколко кръга, като това се вижда в резултатите на Себастиен Ожие и Есапека Лапи.

„Себастиен ще стартира втори докато Есапека осми – коментира Пиер Будар, шеф на отбора. – Това означава че, няма да разполагаме с всички яйца в кошницата в зависимост от атмосферните условия.“

Ако си мислите че, най-интересна ще бъде битката при WRC жестоко се лъжете. На в тазгодишното издание на рали „Уелс“ в категориите WRC2 и WRC2Pro са се събрали възможно най-силните пилоти в европа. Син и баща Солберг, ще вземат участие един срещу друг, като и двамата ще са зад волана на Polo R5. Оливър едва през миналата седмица си взе официално книжката, като така младокът вече ще може да взима участие в кръгове от WRC. За неговият баща рали „Уелс“ е последното събитие от неговото турне „Довиждане“ с което господин холивуд обявява края на своята състезателна кариера.

За първи път двете най-популярни рали деца Оливър Солберг и Кале Ровампера ще се изправят един срещу друг. Кале има предимството с това че, вече се е състезавал в Уелс и познава доста по-добре своят автомобил Шкода Фабия R5 за разлика от младият Солберг, който е заводски пилот на Субару в САЩ.

Освен тях по етапите на Уелс ще видим, Каетан Каетанович, Бените Гера, Мадс Остберг, Гъс Гийнсмит, Ян Копецки и Хейдън Падън, които ще се борят за победата в WRC2 и WRC2Pro категориите.

На живо

За щастие на феновете от BT Sport ще излъчат всички 22 специални етапа на живо, като за съжаление вече нямаме право да споделим живото предаване в нашата секция „на живо“. По телевизия Ринг БГ ще могат да се гледа два етапа в събота и неделя. Първият предвиден ще бъде излъчен в събота от 16:00 часа, докато вторият ще бъде в неделя от 14:00 часа.

Часови график в българско време

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]