WRC Рали Уелс 27-30 Октомври

Kris Meeke

За поредна година WRC ни отвежда във Великобритания, като през тази година надпреварата на острова е предпоследен кръг от шампионата.

Английското макадамово състезание е популярно с рязката промяна на атмосферните условия, както и непредвидимото състояние на трасето. Рали „Уелс” за четвърта година е базирано в Дисайд на няколко километра от град Честър.

Състезанието отново е концентрирано в северната част на Уелс, като церемонията по откриването ще бъде в четвъртък през нощта в Колуин Бей докато шейкдаунът стартира в 10:00 часа българско време. В петък екипажите ще преминат през 178.22 състезателни километра отново без обеден сервиз.

През съботният ден състезанието преминава през типично гъстата уелска гора, като до предвиденият сервиз екипажите трябва да преминат през осем специални етапа. Това прави 99.91 състезателни километра с едни и същи гуми.

Цялата дължина на състезанието е 1 295 километра, от които 330 състезателни разделени на 22 етапа. Най-дълъг е петъчният Hafren със своите 35,14 километра, който ще се кара на два пъти.

Wales Rally Great Britain 2015

През тази година са се заявили 66 екипажа за WRC и още 82 за националния шампионат на Великобритания. Въпреки че, Себастиан Ожие вече е коронован с четвърта-та си титла, битката за втората позиция все още не е предрешена. Андреас Микелсен ще трябва да се изправи срещу най-добрият си приятел Тиери Ньовил, докато двукратният победител в това състезание Яри-Мати Латвала също има математически шансове да вземе второто място в шампионата при пилотите.

От Хюндай са заложили на Ньовил, Сордо и Падън. Докато Кевин Абринг ще седне зад волана на i20 R5 за втори път през тази година.

Истинска драма се разигра при изборът на пилоти от страна на M-Sport. Младият Елфин Еванс не успя да наложи искането си да седне зад волана на WRC автомобил в Уелс и за съжаление на всички няма да вземе участие в домашната си надпревара.

Екипът на Малкълм Уилсън отново ще разчита на Мадс Остберг, който след 10 години във WRC е решил да сменя стилът си на каране и Ерик Камили, който е карал само един път в Уелс във WRC2 категорията.

Ситроен отново ще вземат участие, като това ще допринесе за една доста интересна битка. Крис Мийк, Крейг Брийн и възстановеният Стефан Лефевр ще трябва за пореден път да докажат, че те са хората които могат да се борят срещу екипажите на Фолксваген.

Daniel Sordo

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″]

[maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]