WRC Рали Турция 12-15 Септември 2019

За поредна втора година световния рали шампионат пристига в Турция и за пореден път състезанието е базирано в Мармарис, един от най-известните морски курорти на нашите съседи.

Макадамовата надпревара е единствена по рода си в настощята форма на календара на WRC. Бавни и тежки отсечки, носещи репутацията на унищожители на автомобили. Стресът от условията и температурите тества до краен предел техниката, нещо което няма да прости на нито една бегачка от заявените едва 29 автомобила.

Общата състезателна дължина на надпреварата е от 309 километра, разделени на 17 специални етапа. Първата отсечка е 2 километров спринтов етап по улиците на Мармарис. В петък започва същинската част, като екипажите ще покрият повече от половината дистанция на надпреварата (160 км) за един ден, бивайки разпределени в шест специални етапа. Съботната програма е доста по-компактна, но с преминавания по едни от най-живописните отсечки от шампионата благодарение на новото  17 километрово попълнение Kizlan. За в неделя са предвидени четири етапа включително и пауър етапа Marmaris.

Миналогодишният победител Ойт Танак ще се цели отново в победата, бивайки основния фаворит.

„Нашата цел е да се опитаме да победим отново – коментира естонеца, чийто аванс е от 33 точки пред Тиери Ньовил в битката за титлата. –  Както видяхме през миналата година, състезанието бе изключително тежко. Тогава успяхме да завършим на първо и второ място като отбор, залагайки на сигурно вместо да търсим скорост, която така и не разполагахме.

Етапите могат да са много коварни затова нагласата трябва да е изцяло върху това да избягваш проблемите. Отбора работи много по подобряването на колата и се надяваме тук да имаме доста по-добър автомобил от миналата година.“

От Хюндай определено ще се целят високо и в Турция, домът на завода сглобяващ цивилният модел на i20. Те ще разполагат с три екипажа с пилоти Тиери Ньовил, Андреас Микелсен и Дани Сордо.

„Ние сме решени да покажем нашата конкуретноспособност и надеждност през този уикенд – коментира Адреа Адамо, шеф на отбора. – С едва оставащите четири кръга до края на сезона не можем да си позволим нищо друго освен постояноство и добри резултати. И трита ни екипажа се справят добре в макадамовите надпревари през тази година, като ще се целим върху записването на четвъртата ни победа за сезона в Турция. Няма място за извинения за най-малката грешка дори.“

М-Спорт са решили да разчитат на услугите на Понтус Тидеман, който ще замести Елфин Еванс. Двамата с Тимо Сунинен навъртяха двудневни тестове в тежки макадамови условия. Отборът ще разчита на подсилващи и защитни елементи по колата, които ще я предпазват от тежки удари и прегеряване.

В лагера на Ситроен, също са на тема внимателен подход. Те навъртяха също доста тестови километри по етапите от рали „Акрополис“. Инженерите на шевфорните са прекарали четири дни само в подобряването на представянето на амортисьорите в тежки условия, като целта която са гонили е възможното най-щадящите гумите настройки.

На живо

За пореден път телевизия Ринг БГ и водещият Георги Иванов ще ни направят свидетели на случващото се от WRC. За рали „Турция“ от телевизията са предвидили две директни излъчвания. Едното е в събота (14 Септември) от 15:00 часа, а другото е от 13:00 часа в неделя за последният пауър етап. Час преди всяко пряко излъчване ще бъдат излъчвани и репотражите със случилото се от предходният ден.

Часови график

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]