WRC рали „Португалия“ 18-21 Май

Ако има едно състезание в което всички отбори и екипажи целят да се представят най-добре, то това е рали „Португалия“. Португалският кръг от шампионата почти винаги е бил едно непредвидимо състезание, дом на множество полемики, спорове и нови начини за заобикаляне на правилата.

В последните няколко години са се случвали множество спорове и моменти влезли в историята на WRC. През 1995 журналисти питат тогавашният победител Юха Канкунен, как може Celica GT-4 да е толкова бърза, а той само им намига. Разбира се той въобще не е бил наясно. 2000 Ричард Бърнс и Маркус Грьонхолм са се борили през целия уикенд, като двамата са завършили с разлика от 6,5 секунди. Това е последната победа на Ричард Бърнс. Една година по-късно изключително тежки валежи превръщат етапите в истински хаос и състезанието бива отменено и заменено с рали „Германия“. До 2007 състезанието липсва от календара, като след неговия край всички автомобили Форд получават по 5 минути наказание поради прекалено тънки стъкла.

2010 е годината в която Ожие побеждава Льоб и записва първата си победа в WRC. През 2012 Мико Хирвонен взима победата, но бива отстранен след нерегламентиран съединител в автомобила на М-Спорт.

През всяка година рали „Португалия“ е мерило за всички отбори, като също така почти винаги показва реалното разпределение на силите за остатъка на сезона. Причината за това е, че Монте Карло, Швеция, Мексико и Аржентина са единствени по родът си и не са мерило. Португалският кръг е и първото състезание през тази година в което всички отбори се състезават при еднакви условия и брой екипажи.

Етапите са известни със своята пясъчна настилка с глинена основа, което означава че първите екипажи получават повече сцепление. При вторите минавания обаче настилката става доста по абразивна изпълнена с дълбоки коловози и извадени камъни.

През тази година, както и през последните две, сервизният парк е базиран в изложбен център Експонор в близост до Матосинос. Състезанието ще започне още в четвъртък със супер специален етап на пистата за рали крос Лусада в град Гимараес.

В петък екипажите ще се отправят в близост до испанската граница за да преминат през 148 състезателни километра заедно с две минаване през новият градски етап по улиците на град Брада. Съботният ден екипажите ще преминат през 155 състезателни километра, като тук е важен моментът с преминаванията през 37,55 километровият етап Амаранте, който разделя момчетата от мъжете.

В последният ден ще се карат едва четири етапа в околностите на Кабрейра планина. Две преминавания през чисто новият етап Cabeceiras de Basto следвани от две минавания през вече митичният етап Fafe, който за пореден път е домакин на пауър етапът. Цялата състезателни дистанция през тази година е от 349 километра.

„Рали Портгуалия е състезани към което всички гледат – обяснява Малкълм Уилсън. –  Има уникална атмосфера там, а феновете са едни от най-запалените на света.

„За нас това състезание ще бъде специално, след като ще представим Ford Fiesta R5 Evo2. Отборът работи много здраво за да извади максимума от един вече доста успешен автомобил. Със Себастиен, От и Елфин нашата цел е борба за подиума.“

Благодарение на новите правила в WRC2 са се заявили цели 30 екипажа, като 20 от тях са топ имена в Европа. Състезанието също така разполага с най-големият брой WRC автомобили от началото на сезон с цели 14 броя. В португалският кръг своят дебют ще направят Есапека Лапи и Кхалид Ал Касими за отборите на Тойота и Ситроен.

В генералното класиране Себастиен Ожие води с 16 точки пред Яри-Мати Латвала, докато Тиери Ньовил ги наближава доста бързо, като се намира на едва две точки от Латвала. От Танак е на четвърта позиция следван от Дани Сордо и Елфин Еванс. Хейдън Падън се намира на осма позиция следван от Крейг Брийн. Победителят от рали „Мексико“ Крис Мийк е на девета позиция.

В WRC2 битката също се очаква да бъде интересна, след като Андреас Микелсен ще се изправи за пореден път срещу Понтус Тидеман, Оле- Кристиан Вейби и Тиму Сунинен.

На живо

На живо са предвидени да бъдат излъчени четири етапа, като първият от тях е SS1 Lousada от 21:00 часа, който ще можете да гледате на живо от нашата страница. В петък отново от 21:00 ч. ще може да се гледа от нашата страница градският етап Braga. Съботният Vieira do Minho 2 ще можете да гледате на живо по Red Bull TV от 17:08 часа, а в неделя пауър етапът би трябвало да бъде излъчен по БНТ HD. За сега в програмата на телевизията липсва такова излъчване, но ако не се състои това няма да попречи ние да ви осигурим достъп до последният етап от състезанието.

 

 

 

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]