WRC Рали Полша 2-5 Юли 2015

4918_Lavadinho_Poland-RKMSport-Kubica-2015-Cover_1

Тази година световният рали шампионат отново ще атакува бързите полски трасета. 72-рото издание на рали „Полша” обещава да бъде едно истинско изпитание за екипажите. Една от най-големите новите за тазгодишното издание на състезанието е че, няма да има отсечки в Латвия, както през изминалите години. 90 процента от ралито е изцяло променено, като самото то ще започне в четвъртък вечерта от 20:00 ч. на известният супер специален етап Миколайки Арена в близост до щаба на ралито в град Миколайки. Цялата дължина на ралито е то 1 192 км, правейки го едно от най-дългите в календара. Състезателните километри са 313, разделени на 19 специални етапа. Най-дългият етап е Sanczyki (39,12 км), който ще се кара в петък на два пъти. Голяма част от петъчните трасета не са използвани никога в рали, затова полският кръг от шампионата ще се превърне в едно почти ново рали за екипажите. Домашното рали на Роберт Кубица се слави с едни от най-бързите трасета, като екипажите се очаква да заложат на меките смеси на своите гуми, поради не толкова абразивната макадамова настилка.

Заявени са 74 екипажа, 14 WRC, 30 WRC2 и др. Интересно е да се отбележи че, два от водещите екипажи във WRC2 няма да присъстват Абдулазис Ал Кувейри и Юри Протасов. Само девет са и екипажите в JWRC. При топ отборите в шампионата, от Volkswagen са изчислили че, 234 километра от състезателните 313 са изцяло ново предизвикателство за тях, като направиха тестове с трите си екипажа седмица преди ралито. В Полша Яри-Мати Латвала ще отбележи своето 150-то участие в кръг от WRC. От Citroen са доволни от факта че, тази година няма да има отсечки преминаващи през Латвия поради миналогодишните проблеми със стартовите позиции. Citroen, както и M-Sport не са правили никакви тестове за това състезание, но пък от M-Sport са направили асфалтови тестове в Сардиния след италианското състезание.

За Hyundai сезонът до момента върви доста прогресиращо, като отборът ще заложи на цели четири екипажа за полското рали. Дани Сордо ще разполага с чисто ново шаси, като испанецът Ньовил и Падън направиха тестове в близост до трасетата на ралито. Пилотите също направи и тестове на новата кола във Финландия.

На живо

Ще можем да гледаме заедно двата предвидени специални етапа на нашата страница. Гледайте SS1 Super Special Stage Mikolajki Arena (2,50 km) от 20:00 ч. в четвъртък и SS19 Baranowo 2 (14,60 km) в неделя от 13:08 ч. българско време от нашето меню-видео- на живо или от този линк.

2015 World Rally Championship / Round 05 /  Rally de Portugal // Worldwide Copyright: M-Sport/McKlein
jivoservizraliradiovremena2zaqvki

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]