WRC Рали Легенди: Първото сядане зад волана на WRC автомобил на Себастиен Льоб

Въпреки че официално се пенсионира, благодарение на Хюндай Моторспорт все още  виждаме французина зад волана на WRC автомобил напомняйки на всички за своята скорост и способности.

Кариерата на Льоб в общи линии преминава само и единствено в един отбор, а именно този на Ситроен Рейсинг. Преди обаче той да се качи на заветната Ксара WRC, Льоб прави своето първо сядане зад волана на WRC автомобил няколко години по-рано, докато тъкмо „прохожда“ в световната рали сцена взимайки участие в JWRC категорията.

Годината е 1999, няколко дни след като Филип Бугалски записва името си в историята на WRC, спечелвайки рали „Каталуния“ зад волана на киткар автомобил, побеждавайки автомобилите от WRC категорията. Френското издание Essai си е уговорило тест на Сеат Кордоба, под егидата на самите Сеат Спорт, които са подготвили редовното си тестово трасе за французите.

Испанският тим обаче има едно условие. Те не разрешава на журналист да седне зад волана на техния автомобил и затова от Essai решават да се възползват от услугите на 25 годишната млада надежда Себастиен Льоб, който по онова време вече навърта километри в световния рали шампионат зад волана Саксо киткар.

Тестът се осъществява на тестовото макадамово трасе на Сеат около Барселона, на което пилотите на испанският тим Пиеро Лати и Хари Рованпера вече правят своите тренировки.

На Льоб му се пада да кара шаси номер четири на Кордоба WRC с което Рованпера взима участие месец по-рано в рали „Сафари“ и в момента на теста се подготвя за рали „Акрополис“.

Хари Рованпера сяда на лявата седалка показвайки на Льоб на какво е способен автомобила преди да седне и самият той. Младият французин видимо е бил впечатлен от възможностите на Кордоба WRC, като и от скоростта на самият Рованпера. „Всичко се случва много  бързо, нямаш място за грешка“, коментира Льоб.

Льоб заема мястото на Рованпера и започва да прави своите първи минавания, като след всяко едно е увеличавал значително своето темпо. Първоначално дори инженерите на Сеат са се притеснявали да не би случайно младият Льоб да тотализира техният автомобил. За сметка на това те биват доста впечатление от уменията на французина, който едва за пръв път пилотира WRC автомобил.

„Още не мога да свикна със спирачките, но има още възможност за подобряването от моя страна“, обяснява алзасеца който същевременно получава разрешението на инженерите на Сеат за прилагане на по-късни спирания.

Испанският тим определено бива впечатлен от възможностите на Льоб, който успява да постига доста близки времена до тези на официалните им пилоти, след като му бива разрешено да седне до него по време на теста Даниел Елена.

Така статията на френското издание Essai завършва със следните думи: „Добър ли е младежът?“

Година по-късно Льоб прави своят дебют в WRC зад волана на Тойота Корола финансирано от френската автомобилна федерация взимайки участие на рали „Корсика“ и рали „Санремо“. Още една година след тези две участия Себастиен Льоб взима титлата при JWRC и останалото се превръща в една легендарна история.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]