WRC Рали Испания 5-8 Октомври

Преди да започнете да четете тези редове, може би е интересно да повдигнем въпроса, кой пилот е печелил най-много пъти рали „Каталуня“?

Отговорът е повече от лесен и това е Себастиан Льоб. Вторият пилот с най-много победи е Антонио Занини, който печели състезанието пет поредни пъти започвайки от 1975. Забира се през 75-та състезанието не е било кръг от WRC, но определено се е намирало сред топ дестинациите в Европа за рали. Освен тези имена, са много малко пилотите които са се доказали толкова безапелационно в Испания, което е добре за нас феновете с оглед предстоящото издание през този уикенд.

Обстановката през този уикенд определено ще е много нажежена, особено след като цели трима пилота имат шанса да вземат титлата до края на сезона. За сега начело на класирането е Себастиен Ожие с 177 точки, но Тиери Ньовил (160 т.) и От Танак (144 т.) все още имат какво да покажат до края на може би най-оспорвания сезон от дълго време насам.

Танак не вижда причина, да не се бори за титлата до края на годината, а Ньовил е готов на всичко да си върне формата след проблемите във Финландия и Германия. Ожие за пореден път е самото определение за постоянство, като само в три ралита от десет до момента не е завършвал на подиума.

Определено всеки един от тях заслужава да е шампион, но само един може да носи короната. За голяма част от феновете Ожие е фаворита за победата в Каталуня, но никак няма да му е лесно да отговори на очакванията. Състезанието започва с макадамовите етапи, в които Ожие ще трябва да стартира пръв. Може би най-трудният етап за французина ще бъде 39 километровият Тера Алта.

През тази година организаторите определено са направили доста промени, които започват с церемонията по откриването на надпреварата която се мести в Салоу. Има и множество нови етапи, като El Pont d‘Armentera и Savallá. В събота състезателите ще се изправят и срещу три нови етапа, които не бяха карани през миналата година. Пауър етапът се мести в SS Santa Marina, отсечка която не сме виждали от 2012 насам.

Сервизният парк по традиция си остава в увеселителният парк „Порт Авентура“ в Салоу и ще приюти общо 72 екипажа, от които 15 с WRC автомобили и 16 с R5.

По традиция от този сезон от М-Спорт ще разчитат на Себастиен Ожие, От Танак и Елфин Еванс, докато Мадс Остберг отново ще представлява цветовете на частният си тим. От Хюндай също ще разчитат с три пилота, но  за разлика до момента Андреас Микелсен ще замести Хейдън Падън.

„Много съм доволен, че правя моят дебют с Хюндай – Андрес и аз имахме възможността да тестваме колата на асфалт и макадам и сме много впечатлени. Колата има голям капацитет и няма по-добро място от Испания за да покажем това.

„Това рали е специално за мен защото взех първата си победа в кариерата през 2015. Смяната на настилките е доста трудна задача, особено преминаването от макадам на асфалт. Определено ралито е взискателно, но и много интересно. Надявам се да мога да се боря за челото в първото си участие с този автомобил.“

Крис Мийк, Стефан Лефевр и Кхалид Ал Касими ще са триото на Ситроен, докато Тойота отново си остава с Латвала, Ханине и Лапи.

„Нашата цел е да постигнем и продължим в изграждането на добри резултати както в Германия. Ситуацията в Испания е специфична с първа част на макадам – обяснява Ив Матон. – В зависимост от това, какво ще се случи с времето, стартовата позиция на нашите екипажи може да се окаже от голямо предимство.“

На живо

Въпреки бойкота на местното население и протестите им на тема разделянето на област Каталуня от Испания организаторите са предвидили три етапа да бъдат излъчени на живо. Пъвият от тях съботният SS10 El Montmell 2 от 14:08 часът, който ще може да се гледа на живо по RedBullTV. Другите два са двете минавания в неделя през SS Santa Marina, като първото ще бъде излъчено в нашата страница от 09:00 часа а второто по БНТ HD на живо от 13:00 часа.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2784 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]