WRC: Рали Германия 20-23.08.2015

11875099_828139017293313_5679932354941125433_o

Най на края сме на асфалт! Световният рали шампионат се завръща за втори път на асфалтовата настилка през този сезон с рали „Германия”. Немското състезание е едно от най-трудните асфалтови предизвикателства, като разполага с над три разновидности на настилката.

През тази година състезанието отново ще премине през класическите отсечки през лозята, бетоновите трасета създадени за танкове и традиционните публични пътища. За пореден път състезанието е базирано в Трир, като откриването отново ще бъде пред известната забележителност „Порта Негра”. С 374 състезателни километра немското състезание е едно от най-дългите в календара. Емблематичния специален етап Panzerplate Lang отново е на линия, като ще се кара два пъти във формата от 45 километра.

Заявени са 76 екипажа от които 16 WRC и 14 WRC2. От Volkswagen със сигурно не искат да повторят миналогодишното си представяне и затова прекараха доста интезивна тестова програма, като акцентираха в работата със спирачките. Последната победа на домашното рали за немския тим е през далечната 1987 година (когато не е част от WRC), което превръща кръгът в единственият в които не успяват да доминират в новата история на отбора. Изваждайки това на страни, през тазгодишното издание на ралито има пълен шанс да предреши шампионата ако Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия вземат пълния набор от точки, затвърждавайки лидерската си позиция до края на тазгодишния шампионат .

4305_SebOgier-Finland-2014_001_896x504Себастиан Ожие: „Имам смесени чувства към рали „Германия”. От една страна победих през 2011, показвайки добра скорост. Но от друга, преживях „болката” от малки грешки по тесните пътища. През тази година трябва да сме още по-фокусирани за да не правим такива грешки. Доста голяма част от секциите са идентични от миналогодишните. Най-любими са ми етапите в лозята, който са изключително забавни за каране. Също така имаме реалната възможност да спечелим световните титли при пилотите и навигаторите, но въпреки това ще се фокусираме върху себе си и нашето темпо.”

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Poland 2015

Яри-Мати Латвала: „ Рали Германия е много специално за нашият отбор. Аз съм добре подготвен със сигурност. Победата във Финландия ми даде голяма мотивация. От Michelin са подготвили нови асфалтови гуми за Германия моделът H4, по които ние настроихме колата по време на тестовете. Асфалтовите ралита са нещо специално понеже, като пилоти ние трябва да умеем да се адаптираме на различни настилки в изключително кратък период от време. Това е много трудна задача, особено в моят любим специален етап Panzerplatte. Много наподобява Финландия с превали, широки пътища и различни настилки с различно ниво на сцепление. Смятам че, качване на стълбичката е възможно. Това е моята цел.”

P-20150801-00008_News

В Citroen нещата също не стоят лесно въпреки че, имат 12 победи зад гърбът си тук. Мадс Остберг не направи тестовете си в Германия поради лични причини, но за разлика от него Крис Мийк и Стефан Лефевр завъртяха няколко километра из немските лозя. M-Sport и миналогодишните победители Hyundai също тестваха, като наблягаха на спирачките. Кевин Абринг ще се присъедини към корейците, като за пръв път ще разполага с последната модификация на i20 WRC.

На живо

На живо ще бъде излъчен само последният специален етап Power Stage в неделя от 13:00 ч., като в България ще може да се гледа по БНТ HD или в нашата уебстраница.

Програма на БНТ HD за рали Германия

Вторник – 18:50 ч. Световен рали шампионат: Преди рали „Германия”

Събота-00:00 ч. Световен рали шампионат: Обзор на деня

Неделя-12:30 ч. Световен рали шампионат: Обзор на деня

Неделя- 13:00 ч. Световен рали шампионат: На живо Рали „Германия” финален етап.

Полезни връзки

[maxbutton name=“Заявки“] [maxbutton name=“Времена на живо WRC“] [maxbutton name=“WRC Рали Радио“]

[maxbutton name=“На живо от сервизен парк WRC“]

Thierry Neuville races during the FIA World Rally Championship 2014 in Dhrontal, Germany on August 24th, 2014 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // P-20140824-00202 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]