WRC Рали Германия 17-20 Август

Дойде време и на може би най-трудното асфалтово рали през сезона рали „Германия“. За поредна година немският кръг от шампионата ще ни направи свидетели на много екшън из лозя и танкови полигони.

През тази година организаторите решиха да преместят базата на ралито от Трир в Ринеланд, немски град който е сред най-старите в Европа. Самата надпревара е базирана в Саарбрюкен, а сервизният парк се намира на езерото Босталзее на около 100 километра южно от Саарбрюкен, да немците не ги притесняват такъв тип разходки.  Тази схема е породена от факта, че градоначалниците на град Трир вече не искат да са част от ралито. Самата причина още не е ясна по официалният канален  път, но със сигурност вече има оплаквания относно локацията на сервизният парк, който според журналисти е по средата на нищото.

Заедно с тази промяна е и промяната в маршрута, който все пак не е чак толкова изменен.  Екшъна започва в четвъртък с новият градски супер специален етап в Саарбрюкен. Същинската част от ралито започва в петък с още един супер специален етап, който ще се кара на три пъти заедно с по две минавания през етапите Mittelmosel и Grafschaft намиращи се в лозята.

Съботният ден е посветен на Баумхолдер и танковите тренировъчни трасета на американските военни, като състезателите ще изминат цели 146 състезателни километра, благодарение най-вече на 41.97 километровият етап Панзерплате. Неделният ден по традиция е доста облекчен с 51 състезателни километра разделен на четири специални етапа.

Списъкът със заявките надхвърля 90 екипажа, което си е една впечатляваща бройка. Всички заводски отбори ще участват с по три пилота.  Ситроен пристига в Германия с Крис Мийк, Андреас Микелсен и Крейг Брийн, поради което определено ще гледаме една интересна вътрешна битка при шевроните. Вътрешна битка очакваме и в отбора на Тойота, ако Есапека Лапи продължи в същия дух.

Най-интересната битка обаче ще бъде тази между Себастиен Ожие и Тиери Ньовил, които ще се борят с нокти и зъби за короната. Ньовил е лидер в шампионата макар и с еднакъв брой точки, а Ожие е настроение за атака още повече, че няма стартира първи по етапите.

Интересно ще бъде ако завали, което се очаква да се случи. Тогава този които е пръв по трасето се намира в най-добрата възможна позиция.

Във WRC2 категорията битката също ще бъде много сериозна. Понтус Тидеман, Тимо Сунинен, Ерик Камили, Ян Копецки, Бенито Гера, Симоне Темпестини и Мариян Гребел определено ще има какво да покажат.Сред тях трябваше да е и Мадс Остберг, но за съжаление норвежецът не успя да възстанови своят автомобил след проблемите на рали „Ржежов“ , които го извадиха от надпреварата.

На живо

През този уикенд етапите на живо ще са едва три. Първият от тях е SS1 SSS Saarbucken (2.05 km)  който можете да гледате от 20:00 часа от нашата страница. Следващият предвиден за излъчване етап е чак в събота, SS12 Romerstrabe 1 (12.28 km) ще може да се гледа по Red Bull TV от 12:50 часа българско време. Неделният пауър етап е от 13:00 часа и може да се гледа по БНТ HD.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]