WRC отново се връща към скоростна кутия с планка

csm_lenkradwippe_01d7df58bc

Съвременните WRC автомобили използват шестстепенна полуавтоматична (типтроник) предавателна кутия, при която предавките се сменят с помощта на лост. Дръпването му назад включва следваща предавка, а бутането напред я понижава. Докато до 2010-та, тази функция биваше изпълнявана от изключително скъпата скоростна кутия с планка (лопатка) на стойност 100 000 Евро.  Едно от основното предимство на този тип скоростни кутии бе в това че, една предавка се сменя за 10 мили секунди, както и изключително важната позицията зад волана.

Според редица водещи журналистически издания се очаква от ФИА да разрешат използването  и на двата вида скоростни кутии за сезон 2015. Основният привърженик на „завръщането” на типтроник с планка са Volkswagen, които вече имат няколко теста  зад гърбът си с нея.

Много от нас феновете си задаваме въпроса: как така и двете едновременно? По време на сезон 2013, от ФИА разрешиха на Роберт Кубица, да се състезава с този тип кутия монтирана на неговият тогавашен автомобил Citroen DS3 RRC. Основната разликата с тази на Кубица и използвана до 2010-та, бе в специфичната разработка на кутия сменяща по-бавно предавките.  Следвайки тази линия от събития е напълно вероятно от ФИА да дадат зелена светлина, но ограничавайки скоростта на смяната на предавките при този тип предвателни кутии . Производителите ще имат избор между пневматично, механично и ли хидравлично решение за своята разработка на кутия с планка.

Robert_Kubica_Rondea_Lana_5896717

Не е тайна, че от Volskwagen и Hyundai вече тестват такива разработки за 2015-та.Но под въпрос остава дали от Citroen и M-Sport ще имат достатъчно бюджет за такава кутия и каква ще е нейната цена.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]