WRC отново в Турция?

Както знаете от промоутъра на WRC възнамеряват да увеличат календара от 13 на 16 кръга. Разбира се до такова желание и момент се е стигало и в миналото. Между 2004 и 2007, след „диктатурата“ на Макс Моузли, който по онова време бе изгубил доверието на отборите от WRC. Те самите от своя страна не можеха да поемат в една и съща посока относно този въпрос.

За радост в днешни дни живеем в изцяло различен период, като е напълно вероятно този въпрос да бъде дискутиран с всички преди да се направи опит за увеличаване на календара. За сега знаем, че промоутъра се е насочил към състезания в Турция, Хърватия, Нова Зеландия и Китай. Турция и Китай обаче са сериозен проблем за промоутъра.

Проблемът с Турция е, че е на път да се превърне в авторитарна държава. След последната чистка над 125 000 души изгубиха работата си и 40 000 бяха арестувани поради политически причини. Това на никой не му звучи на стабилна и мирна държава. Свободата на словото се превръща в мит благодарение на Ердоган.  Да много хора ще кажат, че WRC е само спорт, но спортът е едно доста сериозно средство в ръцете на политиците. Също така има риск WRC да се превърне в цел за дисидентите.

WRC Рали Турция 2004, пилот Джиджи Гали

Много журналисти смятат, че желанието на Турция да се завърне в шампионата е подбудено изцяло за финансова облага и реклама. Подобен е и казусът им с желанието за завръщането на Формула 1 на пистата „Истанбул Парк“.

Причината за участието на Китай в WRC е почти същата каквато и при Турция. Миналогодишното фиаско с азиатският кръг от шампионата все още е топ тема в средите на шампионата. Въпреки това не за пръв път китайско състезание отпада от календара на WRC. Официалната информация за прекратяването на състезанието е унищожените трасета от наводнение причинено от ураганни дъждове.

Според редица топ журналисти е напълно вероятно китайското правителство въобще да не се е интересувало от това WRC да дойде при тях и поради тази причина не се е направило буквално нищо за да се преразгледа маршрута на състезанието.

Както бяхме написали в предходният материал по въпросът с увеличаването на кръговете от WRC, промоутъра е решил да отправи поглед към Хърватия. Да, това е тотално против новата политика на GmBH относно европейските състезания от шампионата, но за разлика от другите два кандидата нещата стоят доста по реални. Хърватите разполагат с добро рали с добро резюме с участия в ERC и сравнително спокойна политическа среда.

WRC Рали Нова Зеландия, пилот Яри-Мати Латвала

Друг потенциален кандидат е Нова Зеландия. Да, ралито е страхотно с невероятни гледки, но имат един огромен проблем и това е разстоянието. Повечето отбори не искат да отделят една сериозна сума от бюджетът си за състезание в което присъстват повече овце от колкото хора по трасетата.

Въпреки това голяма част от пилотите са съгласни с това Нова Зеландия да се завърне към WRC, особен фактор е и самият Хейдън Падън, който привлича изключително много фенове от своята страна. Има вариант Нова Зеландия да се комбинира с Австралия, разбира се имайки в предвид достатъчно време за транспорт, но слуховете говорят повече за ротационен принцип между двете държави.

Трябва да отбележим, че също така повече не се споменават Бразилия и Индия. Бразилците нямат желание WRC да идва при тях, а индийците според редица журналисти едвам смогват с организирането на техният кръг от APRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]