WRC обмислят връщането на квалификационния етап

Има големи шансове схемата с квалификационния етап да се завърне в световния рали шампионат с целта да бъдат променени правилата за стартовия ред. Тема, която за пореден път бе силно дискутирана по време на рали „Швеция“.

Именно там Себастиен Ожие завърши на десета позиция, след като трябваше да приеме ролята на чистач и на по-късен етап трябваше да кара по доста тесни коловози издълбани от преминалите исторически автомобили по трасето.

Макар самия Ожие да не е повдигал темата за завръщането на квалификационния етап, неговият шеф Малкълм Уилсън заяви че, е доволен отново да види на масата за преговори правилата за провеждането на квалификационен етап.

Както помните квалификационния етап е последно използван през 2013, като най-бързия пилот имаше правото да избира пръв своята стартова позиция за първия ден от ралито.

„Винаги съм харесвал концепцията с квалификацията – коментира Уилсън. – Пилотите и колите са доста по-близки от както беше през 2013 и след последното рали е хубаво, че темата се отвара отново. Имахме световен шампион, който завърши на десета позиция само заради условията в които стартира.

„Ок, направихме малка грешка изгубвайки време в петък, но това е несъразмерно спрямо позицията му в класирането. Определено, квалификационния етап е тема, която си заслужава да се повдигне отново.“

Този коментар и още доста такива съвсем наскоро проехтяха из сервизния парк. Всички отбори обмислят колективно да притиснат ФИА за да бъде дискутирана темата, особено след като стартовия ред отново ще бъде от изключителна важност по  време на рали „Мексико“ след няколко седмици.

Конфигурацията с квалификационния етап съществуваше през два сезона преди да бъде взето решението да бъде върната настоящата схема със стартиране в първия ден спрямо класирането на шампионата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]