WRC няма да премине към хибридни автомобили през следващите пет години

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2017 - WRC SWEDEN

Хибридните технологии няма да бъдат вкарани в световният рали шампион в следващите поне пет години, заявяват от ФИА.

Световната федерация е започнала проучване как да внедрят хибридните системи или изцяло електрически автомобили в шампионата. Директорът на ФИА отговарящ за рали спорта Ярмо Махонен, е уверил производителите че, в близките пет години няма да изискват от тях разработването на хибриди.

„Ние направихме вътрешни събрания по този въпрос – коментира Ярмо Махонен – Сега ние ще стартираме разговорите за задвижването, електрическо ли ще е? Какво ще е?

„Ние трябва да говорим с правилните хора от страна на производителите по тези въпроси. Големите компании имат своите стратегии и ние трябва да проучим  как може да се впишем в техните планове.

„За сега обаче имаме нужда от стабилност. Затова няма да има електрически автомобили в следващите пет години.“

За пръв път хибридните системи бяха внедрени в автомобилните спортове от Световният шампионат за издръжливост в най-популярната категория LMP1. По-късно тази технология влезе във Формула 1 и вече е неразделна част от едноместният пистов шампионат.

През 2018 в базираният в САЩ рали крос шампионат носещ името GRC ще бъде създаден изцяло електрически клас, като тепърва ще стане ясно плюсовете и минусите от това решение.

Вече има разработен изцяло електрически рали крос автомобил по идея на бившият пилот от WRC Манферд Щол, като неговият тим разработи една доста интересна концепция базирана на Пежо 207 S2000. Още през 2010 в сериите Андрос бе създаден клас с електрически автомобили.

Махонен обяснява че, има по-голям смисъл на този етап рали кросът да премине към електрическите автомобили поради по-малката изминавана дистанция за едно състезание.

„За тях е по-лесно да направят тази крачка- допълва Махонен. – Рали спорта е една от най-трудните дисциплини за въвеждане на електрически или хибридни системи. Един от вариантите е автомобилите да са изцяло на ток по време на преходите между етапите, докато двигателите задвижвани от нормално гориво да се използват само за етапите.

„Имаме нужда да говорим по тази тема и това ще стане, когато всички се съберем  за да постигнем успех.“


 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]