WRC и ERC обявиха своите календари за сезон 2023

Вчера в официални съобщения до медиите промоутъра на световния рали шампи и европейския рали шампионат RedBull GmbH обяви календарите на двата шампионата.

От календара на WRC става ясно, че шампионата прави своето завръщане в южна и централна америка с рали „Мексико“ и рали „Чили“. Друга новост е иновативното рали „Централна Европа“ чиито маршрут според промоутъра ще преминава през Австрия, Чехия и Германия, а центъра на ралито ще бъде в германския град Пасау.

Ние сме абсолютно решени да върнем календара на WRC там където се намираше преди COVID-19 с добър набор от евенти извън и в Европа – коментира Симон Ларкин, старши директор в структурата на промоутъра на WRC. – Имаше голям интерес от много страни, но с оглед ограниченията на броя на мероприятията смятаме, че успяхме да подготвим разнороден и интересен календар.

Заедно с това сме много развълнувани от новата концепция, която прибавихме в календара. Целта ни е WRC да привлече още повече фенове и от преди.“

Календара на WRC ще започне традиционно с рали „Монте Карло“ в дните 19-22 януари, следвано от рали „Швеция“ (9-12 февруару). Екипажите отново ще се завърнат в региона около Умеа, където ралита се премести през този сезон за пръв път.

Рали „Мексико“ отново ще бъде трети кръг от календара (16-19 март), където екипажите ще се завърнат отново в региона на Гуанахуато. В дните 20-23 април ще бъде и първото асфалтово рали за сезона рали „Хърватска“, което остава с център Загреб.

Средата на сезона започва с рали „Португалия“ (11-14 май) следвано от рали „Сардиния“ (1-4 юни), рали „Сафари“ (22-25 юни), рали „Естония“ (20-23 юли), рали „Финландия“ (3-6 август) и рали „Акрополис“ (7-10 септември).

В последната част от календара отборите отново ще се отправят към Америка с рали „Чили“ (28-1 октомври, чието последно участие в WRC бе през 2019-та година. Края на месец октомври е запазен за новото рали „Централна Европа“, като след него ще бъде и последния кръг от сезона рали „Япония“ (16-19 ноември).

Чисто ново шведско рали и завръщане в Унгария за ERC

Чисто ново шведско рали и завръщане на рали „Унгария“ са част от новостите в календара на европейския рали шампионат (ERC). Шампионата ще се отправи за пръв път в северната част на Швеция (7-8 юли) за рали“ Кралство Скандинавия“. Част от етапите за това рали са в региона на Вармланд бивайки добре познати на феновете от WRC рали „Швеция“.

Рали „Унгария“ се завръща в календара като финален кръг, след като не бе част от ERC през тази година. Асфалтовото рали ще се проведе в дните 7-8 октомври и отново ще бъде локализирано в региона на Земплен планина.

Развълнувани сме от възможността ERC да пристигне в Швеция и да се завърне в Унгария“ – коментира Иан Кампбел, директор на шампионата. – Всеки рали фен добре познава снежното рали „Швеция“ и едно състезание през лятото в околностите около Вармланд е едно ново приключение.

Организационния екип на рали „Унгария“ работи неуморно за да се завърне в шампионата.

Останалата част от календара остава почти по същия начин както бе и през този сезон. Рали „Сиерас де Фафе“ (11-12 март) ще стартира календара следвано от първото асфалтово състезание рали „Канарски острови“ (5-6 май). В дните 20-21 май е рали „Полша“ със своите високоскоростни макадамови етапи. Рали „Лиепая“ (17-18 юни) и рали „Швеция“ са последните състезания преди асфалтовата фиеста в края на сезона. Рали „Рим“ (29-30 юли), рали „Барум“ (19-20 август) и рали „Унгария“(7-8 октомври) ще са последните състезания за сезона.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]