WRC заменят ралито на острова с рали Ипър

Днес стана ясно, че белгийското рали „Ипр“ ще замени рали „Великобритания“ в тазгодишния календар на световния рали шампионат.

Класическото асфалтово рали ще се проведе през август, като датите тепърва ще бъдат уточнени. Белгийското състезание ще замени великобританското рали, което през тази година трябваше да бъде асфалтово по също толкова легендарните северноирландски етапи.

Причината за свалянето на на ралито е липсата на достатъчно средства за да се проведе. Състезанието разчиташе изцяло на местните власти за своето финансиране, но те са насочили своят бюджет към борбата с COVID-19.

Както знаете рали „Ипър“ е едно от най-старите и легендарни ралита в Европа, като първото му издание е през 1965-та година, седем години преди създаването на световния рали шампионат. Това също така е възможно „най-удобното рали“ за отбора на Hyundai, след като Тиери Ньовил и Крейг Брийн са сред победителите в надпреварата. Заедно с това Ален Пенасе, тим мениджъра на Hyundai Motorsport, е и президентът на клубът организатор на състезанието.

„Рали Ипр е било ключово състезание в Европа от половин век насам – коментира Йона Сиебел, новото главно лице стоящо зад промоутъра на WRC. – Неговото повишение в WRC ще допринесе за един още по-предизвикателен сезон. Още повече, след миналогодишния неуспех всички очакват с нетърпение да стартират по изключително тесните асфалтови етапи.“

Сиебел също така напълно разбира оттеглянето на сверноирландското рали от календара поради отказа от финансиране от страна на местната власт.

„Тъжно е, че WRC няма да се наслади на красивите северноирландски етапи заради пандемичната ситуация, която доста сериозно удари световната икономика. Нашият ентусиазъм за това световния рали шампионат да приеме надпреварата продължава да е силен и преговорите ни за сезон 2022 ще продължат.“

Според редица източници доста подобна на северноирландското рали е и ситуацията на най-близкия кръг от България рали „Хърватска“. Правителството е пренасочило големи суми от средства за справяне с тежките щети от земетресението от преди няколко седмици.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]