World RX ще се превърне в изцяло електрически шампионат през 2020

Както знаете вече има сериозен план за въвличане на електромобилите в световния рали крос шампионат. До скоро очакванията бяха електрифицираните бегачки да са със собствена отделна под категория, но според източници на английското издание Motorsport News желанието на промоутъра е да заемат мястото на настоящите суперкар автомобили през 2020.

„Електрическите автомобили ще бъдат шампионат. Повече от категорично е, че ще има такъв шампионат – коментира източника на английското издание. – До този момент за да се случи това начинание трябва да има на разположение и в пълна готовност петнадесет автомобила.

Девет различни производителя на автомобили са въвлечени в преговорите и дискусиите за сега. Но възможността частен отбор да закупи части и автомобили ще продължи да съществува.“

Според настоящата информация всички електрически автомобили ще разполагат с една и съща структура. Карбонов унифициран монокок, който ще бъде част от специален кит заедно с унифицирано окачване и спирачна система.

Отборите ще имат възможността да избират доставчикът на електромоторите, както и производителите на външните елементи т.е., позволявайки използването на различни модели на автомобили.

Според източника на цитираното от нас английско издание, суперкар автомобилите няма да бъдат премахнати напълно. Те ще продължават да бъдат част от европейския рали крос шампионат и според желанието на пазара е вероятно да се превърнат в придружаваща категория.

ФИА и промоутъра на шампионата вече започнаха срещи с производителите на автомобили с оглед разясняването на правилата и структурата на бъдещият нов шампионат. Благодарение на тази нова насока Пежо и Ауди решиха да продължат инвестициите си в шампионата, като и двата отбора са готови да работят в насока електрически рали крос автомобили.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]