World RX с рекорден брой заявки на трасето в Хел

click

През този уикенд заедно с WRC ще можем да проследим и осмият кръг от световният шампионат по раликрос. Днес от 20:00 ч. през нашата страница ще можем да наблюдаваме заедно случилото се на пистата Хел в Норвегия. През тази година в състезанието ще вземат участие рекорден брой supercar автомобили, цели 47 на брой. 23 са заявените пилоти за World RX, докато другите 24 ще участват в битката за европейският шампионат. Норвежкото състезание е и последен път от европейският шампионат за туриситчески автомобили в който са заявени 18 състезателя.

Състезанието е базирано в Ланкебанан, близо до град Хел. Хел RX е най-северното състезание в календара, като своят дебют в шампионата го прави през 2011 година. През миналата година надпреварата бе спечелена от Рейнис Нитис, който записа рекорда за най-млад победител в кръг от World RX.

3Заедно с многолюдните заявки, норвежките фенове имат още по-голяма причина да присъстват на трасето, след като двама техни сънародници Петер Солберг и Андреас Бакеруд са на чело в шампионата след вече изминалите седем кръга. Със сигурност Солберг до момента остава най-успешния пилот през тази година. Световният шампион е спечелили 15 от 28 манша в които е взел участие заедно с четири полуфинала и две победи. Заедно с двете звезди на домашното трасе ще видим още 30 норвежеца, включвайки пилотът на Volkswagen Sweden Торд Линеруд, Даниел Холтен и Хенинг Солберг, който ще седне зад волана за пръв път на Ford Fiesta RX за отборът на Olsbergs MSE. Заедно с двамата братя Солберг, 17 годишният син на Хенинг, Оскар. Ще вземе участие в RX Lites.

„ След нашия успешен старт на сезона, на скоро имаме лош късмет. Този път искам да спечеля,” обясни лидерът в шампионата Петер Солберг, който завърши на една секунда от миналогодишният победител Нитис на това трасе. „ Сега искам да се концентрирам върху шампионата и се чувствам уверен че, ще направя добър резултат на Хел. Виждайки толкова много норвежки флагове и виковете с моето име ме зарежда изключително много. Това винаги е правело домашното ми състезание толкова емоционално – този път се надявам да мога да оправдая очакванията им.”

click2

Всичките 47 автомобила ще карат един срещу друг в началните маншове, но след четвъртия ще бъдат разделени по шампионати. След това европейския и световният шампионати ще имат по отделно полуфинали и финали. Новият формат на 2015 позволява възможността и двата шампионата да се провеждат на едно трасе едновременно.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]