World RX стартира през този уикенд

Най-накрая и световния рали крос шампионат (World RX) може да започне след една доста дълга пауза. Сезон 2020 определено ще бъде сезон като никой друг през последните години, най-вече заради проблемите свързани с COVID-19.

В крайна сметка промоутъра и ФИА успяха да подготвят настоящия календар на ново, като сезон 2020 ще се състои от десет кръга. Първите три страни от календара Швеция, Финландия и Латвия ще приемат по два кръга в един и същ уикенд. Решението за провеждането на два кръга един в събота и друг в неделя определено е било трудно, но в крайна сметка ще придаде допълнителен привкус на неспирният екшън в световния рали крос шампионат.

Сезон 2020 ще продължи и за съпътстващите World RX категории, като през тази година дебют прави чисто новата изцяло електрифицирана категори носеща името Projekt E. Именно тази категория ще наследи настощятата перла в короната Super Car в най-скоро време, като автомобилите разполагат с 450 kw мощност три електродвигателя и 1000 Nm въртящ момент.

В Швеция, първия кръг състоящ се през този уикенд, ще вземат участие 17 състезателя в Super Car категорията. Шампионът за сезон 2019 Тими Хансен ще има не леката задача да се бори за победата  в „Холджес“ не само с Андреас Бакеруд, но и срещу цели двама световни шампиони в лицето на Йохан Кристофренсон и Матияс Екстрьом.

Кристоферсон ще седне зад волана на своето полот от преди две години, докато Екстрьом ще бъде в ролята на заместник на Янис Бауманис, който няма да може да присъства поради финансови извънредни причини породени от COVID-19.

Няма как да изключим от уравнението в битката за Швеция и миналогодишният победител Себастиан Ериксон, който през тази година ще кара за Olsbergs MSE с Honda Civic. Обичайните заподозрени в лицето на Никлас Грьонхолм, Тимур Тимерзянов, Герлен Шишерит, Тимо Шайдер, Антон Марклунд, Рене Мюних, Андреас Бакеруд и Лиам Доран са сред заявените участници в първия кръг на настоящия сезон от World RX.

В Projekt E категорията ще вземат участие само трима пилоти, като това са Кен Блок, Натали Барат и Херман Нюбауер. И тримата ще карат с шасита базирани на Fiesta, докато шасито базирано на Citroen C3 се очаква да бъде налично в следващия кръг в Латвия.

Световния рали крос шампионат може да се гледа и в България в каналите на Max Sport, които също така предават и случващото се в WRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]