World RX се завръща на Хел през този уикенд

071acf82-5b9e-4445-bd38-e16813746aaf

Норвежкия град Хел, ще приюти през този уикенд петия кръг от световния рали крос шампионат на пистата Ланкебанен.

Общо са заявени 44 автомобила, като 18 ще участват в световния шампионат а останалите 26 ще се състезават за европейската купа. Сред заявените автомобили за участие на най-северното трасе в календара, има 17 в клас TouringCar и 13 в клас RX Lites.

След четири кръга лидер в класирането е пилотът от DTM Матиас Екстрьом. Шведът води с 5 точки пред настоящия световен шампион Петер Солберг. „ Това трасе е важна част от историята на нашия отбор“, обяснява Екстрьом. „През 2014, ние стартирахме в първото си състезание на това трасе. Бяхме закъснели много и се наложи двигателя на втората кола да пристигне с хеликоптер. Трасето е много добро с изкачвания и спукания, изпълнено с доста асфалт и бързи завои.“

В домашното състезание на Солберг ще има общо 25 пилота от Норвегия, включително и Андреас Бакеруд. Съотборникът на Бакеруд в Hoonigan Racing Division Кен Блок, също взе участие на това трасе, като през 2014 американецът завърши на трета позиция. Измежду 18-те заявени пилота в клас SuperCar, само Себастиан Льоб и Никлас Грьонхолм нямат никакъв предишен опит на това трасе.

Норвежкото състезание е и втори кръг от европейския шампионат по рали крос. Младия пилот Кевин Хансен и Жером Гросет-Жанин са изключително близко в генералното класиране. Конкуренцията в този шампионат в Хел ще бъде доста сериозна. Сред заявените състезатели са настоящия европейски шампион Томи Рустард, Тод Линеруд, Том Даниел Таневик, Александер Хвал и Оле Кристиан Темте.

В България състезанието ще бъде излъчено на повторение по Film + от 21:30 часа в неделя.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]