World RX се връща в Лохеак през този уикенд

World RX Start

След двегодишно отсъстствие световния рали крос шампионат (World RX) се завръща в една от най-иконичните си писти в Лохеак Франция.

Рали кросът е част от малкото френско село Бретон още от 1976 година, а обновената 1070 метровото писта е едно изключително предизвикателство. Уникалната конфигурация и голямото сцепление в макадамовата част са изключително специфични за това трасе.

Първите два кръга от шампионата са доминирани от Hansen World RX. Кевин Хансен спечели състезанието в Каталуния, а Тими Хансен спечели домашната си надпревара в Холджес само преди седмица. Благодарение на това си представяне световния рали крос шампион за 2019-та е лидер в класирането с аванс от шест точки пред своя по-малък брат Кевин. Двамата пристигат във Франция с доста сериозна заявка за добро представяне. Тими има две победи в Лоехак, докато Кевин също е правил добро представяне.

Най-близкия съперник на братята Хансен в борбата за титлата е Йохан Кристоферсон. Трикратния световен рали крос шампион започна по лош начин своя сезон. В Каталуния бе дисквалифициран след като един от дачиците на ФИА за пренос на данни не е бил включен, докато в Холджес спука две гуми в своя полуфинал.

Това означава, че най-титулования пилот в световния рали крос шампионат пристига във Франция в ролята на догонващ. В Лохеак Кристоферсон винаги е бил изключително доминиращ най-вече в периода 2016-2018, затова той е един от големите фаворити през този уикенд.

През сезон 2021 Кевин Абринг също се е превърлан в сериозна заплаха. Бившия пилот от WRC е зад волана на подготвеното от ProDrive Renault Megane. В Холджес само и единствено трафика попречи на датчанина да спечели надпреварат.

В България надпреварата може да се гледа на живо по телевизия Макс Спорт или безплатно от страницата на RedBull TV (линк).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3226 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]