World RX отново на трасето от Формула 1 в Барселона

press%2F2016_07_CAN_ATMOSPHERE_%28317%29

През този уикенд ще бъдем свидетели на деветия кръг от световния рали крос шампионат на пистата от Формула 1 в Барселона. Испанското състезание е и предпоследен кръг от европейския шампионат за категориите Supercar, Super1600 и RX Lites.

Миналогодишното първо издание на World RX в Барселона бе голям успех мотивирайки испанските организатори да предоставят още по-голямо шоу на феновете. За тазгодишното второ издание са се заявили 83 автомобила от общо четири категории (22 World RX Supercar, 25 Euro RX Supercar, 26 Super 1600 и 10 RX Lites).

С оглед оставащите четири кръга испанското състезание може да се окаже ключово за решаването на титлата в шампионата, след като Петер Солберг и Матиас Екстрьом ги делят единствено 5 точки един от друг. Солберг пристига в испания, като фаворит за победата с оглед миналогодишното му представяне.

Сред заявените пилоти е и двукратния шампион в DTM Тимо Шайдер, който ще заеме мястото на Рейнис Нитис зад волана на Seat Ibiza RX. Нитис от своя страна ще взема участие с бившите си съотборници от Olsbergs MSE и зад волана на Fiesta RX. Кевин Ериксон, също се завръща след пропуснатото състезание във Франция. Англичаните от JRM Racing ще пристигнат с два автомобила Mini RX, като техни пилоти ще бъдат Гай Уилкс и Герлен Чичери.

Испанската чест ще бъде защитавана от олимпиеца Алберт Йовера в RX Lites категорията. Родом от Андора, Йовера очаква да вземе участие на финала с оглед опита си в кръговете в Норвегия и Швеция.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]