World RX: Кристофресон спечели второто състезание в Каталуня

Шведът Йохан Кристофресон записа една драматична победа в осмият кръг от световния рали крос шампионат в Каталуня на пистата от Формула 1. Пилота на Kristoffersson Motorsport записа своята 24-та победа в кариерата, което му помогна да излезе начело на шампионата.

Двукратния световен рали крос шампион успя да се наложи пред Матиас Ектрьом в полуфиналите, както и пред Тими Хансен във финалното състезание. Именно във финалното състезание се случи един доста интересен момент. Още при влизанието в първия завой Кристоферсон и Бакеруд имаха контакт, като Бакеруд бе запратен срещу стената от страна на Кристофресон.

Така за съжаление пилотът на GCK RX Cartel трябваше да отпадне заедно със своето Renault Megane RX.

Хансен и Кристоферсон си размениха първата позиция след преминаваниата им през жокер обилколката, като в крайна сметка Кристоферсон бе пилотът с по-доброто темпо и спечели финалното състезание пред завършилия на второ място Тими Хансен. Третото място е за Антон Марклунд, който за пръв път в своята кариера се качва на подиума в World RX.

„Имах добър старт във финалното състезание – коментира Йохан Кристоферсон. – Видях, че Андреас изостава и не очаквах да се намира точно там, като си помислих че е по-назад. Нямаше как да реагирам по различен начин, казано честно. След това преминах през жокер обиколката преди Тими, който имаше четири нови гуми. Аз имах две нови гуми и направих всичко по силите си за да победя Тими.“

Матияс Екстрьом получи технически проблеми, като така той завърши на четвърта позиция във финалното състезание. Това класиране не му помогна да задържи първото място в шампионата, но като утешителна награда той все пак успя да запази първата позиция на отборът си KYB Team JC в шампионата.

Съотборниците в GRX Taneco Никлас Грьонхолм и Тимур Тимерзянов не се класираха за финалното състезание, като те завършиха на четвърто и пето място във втория полуфинал. Белгиецът Ензо Иде достигна до първият си полуфинал завършвайки на шесто място във втория полуфинал със своето Audi S1. Малкият брат на Тими Хансен Кевин Хансен успя да стартира от втората редица в първия полуфинал, но не успя да се справи с трафика.

Деветият кръг от World RX ще се проведе на 21-22 ноември на пистата „Спа“ в Белгия, където ще съвпадне в един и също уикенд със световния рали шампионат, който ще гостува на рали „Ипър“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]