World RX: Екстрьом отново на върха, взима победата в Барселона

Настоящият световен шампион в World RX Матиас Екстрьом спечели първият кръг от шампионата в Барселона през миналия уикенд (виж запис на състезанието в страницата на живо). Германецът Тимо Шайдер с Форд Фиеста RXS суперкар, завърши на втора позиция след невероятно представяне. Пилотът на Hoonigan Racing Division Андреас Бакеруд затвори челната тройка зад волана на подготвеният от М-Спорт и Форд, Фокус RS RX суперкар.

„Вчера бе може би най-трудният ден в моята RX кариера – коментира Екстрьом визирайки съботните квалификационни сесии. – днес нещата се обърнаха постигайки чисти състезания в Q3 и Q4, както и добрата ни стартова позиция в полуфиналите бе от голямо значение.

„Искам да кажа че, съм изключително впечатлен от Тимо, който кара за изцяло частен отбор и успя да поведе класирането след Q4. Смятам, че този сезон ще бъде най-оспорваният до сега и се вълнувам да видя толкова много коли с толкова малко разлика между тях.“

Освен победата, Екстрьом взима и наградата за най-добър старт, която се присъжда на пилотът с най-добра реакция на старта във финалната надпревара.

„Бях много изненадан, че оглавих класирането след квалификациите – коментира двукратният шампион в DTM Тимо Шайдер. Дойдохме в Испания без никакви очаквания. Много съм впечатлен от колата, но имам още доста да уча. Прекарах 16 години в DTM, но сега съм влюбен в рали кросът.“

Уикедът на завършилият на трета позиция Андреас Бакеруд не започна никак добре. Норвежецът се удари в завой номер едно в Q2 и не успя да завърши сесията.

„Вчера бе трудно, но днес нещата бяха много различни. След изключителната работа на целия отбор през зимата по колата е хубаво да имаш възможността да им се отблагодариш с качване на стълбичката.“

Новосформираният отбор на Петер Солберг и Йохан Кристоферсон PSRX Volkswagen Sweden поведе в класирането при отборите, след като и двамата успяха да стигнат до финалната надпревара.  След победата си в първият полуфинал, Кристоферсон стартира от първа позиция на финалната надпревара. Грешка при стартирането обаче му коства възможността за качване на стълбичката завършвайки на шеста позиция.

Солберг се намираше на трета позиция след старта на финалната надпревара, но Бакеруд изпревари двукратният RX шампион на първи завой в четвъртата обиколка. Така Солберг завърши състезанието на четвърта позиция, следван от Тими Хансен на пета.

Себастиен Льоб не успя да достигне до полуфиналите след завъртане в Q3, поради счупена полуоска на неговото Peugeot 208 RX суперкар. Американецът Кен Блок успя да стигне до полуфиналите, но не успя да се класира за финалната надпревара.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]