World RX: Грьонхолм взе победата в домашното си състезание

Финландецът Николас Грьонхолм записа емоционална първа победа в домашната си надпревара, четвърти кръг от световния рали крос шампионат.

Пилотът на GRX Taneco направи едно от най-добрите си представяния в квалификациите, което го  постави на второ място във веременното генерално класиране. В полуфиналите синът на Маркус Грьонхолм спечели своето състезание, което го сложи в първата редица на решетката за финала.

От полпозицията във финалното състезание стартира Йохан Кристоферсон, който и вчера доминираше през целия ден постигайки най-добро време бивайки отново фаворитът за победата. Във финала Кристофресон стартира пръв, но Грьонхолм успя да се възползва от грешка преди първият завой на шведът и го изпревари.  Така до самият край Грьонхолм поведе колоната, като на няколко пъти той забави колоната което доведе до интересна битка между Йохан Кристофресон и Матияс Екстрьом. Решението на Кристорефрсон да премине през жокера в третата обиколка за съжаление не се оказа много добро позволявайки на Екстрьом да го пресече и прескочи в класирането.

Тимур Тимерзянов също изпревари Кристофресон на метри преди финала. Тими Хансен завърши на пета позиция пред Андреас Бакеруд, най-вече заради решението да влезе в жокер обиколката още в самото начало.

Финландската изненада за този уикенд Юха Ритконен почти бетонира мястото си във финалният старт, но получи пет секунди наказание за неспазване на очертанията на трасето. Кевин Хансен не успя да се класира за финала, след като брат му Тими го победи в директна битка в последната обиколка на техният полуфинал.

Пети и шест кръг от световния рали крос шампионат ще се проведат отново в една и също локация а именно в Рига на 19-20 сепрември.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]