Toyota Gazoo Racing са готови за новото предизвикателство в Хърватия

Toyota Gazoo Racing са готови да се изправят срещу изцяло новото асфалтово предизвикателство рали „Хърватска“. Балканската надпревара е трети кръг от сезон 2021, следва от изключително интересното „Арктик Рали Финландия“.

Отборът пристига в Загреб, като лидер при пилотите и производителите, като целта им е това да остане и след следващите няколко дни. Младия Кале Рованпера е най-младия лидер в историята на шампионата, като той ще има предимството да отваря пръв петъчните етапи. Неговите съотборници в лицето на Себастиен Ожие, Елфин Еванс и Такамото Катцута са готов във всеки един момент да атакуват лидерската позиция на Рованпера.

„Много е интересно, че световния рали шампионат ще пристигне за пръв път в Хърватска, където очакваме едно истинско асфалтово рали – коментира Яри-Мати Латвала, шеф на отбора. – Настилката изглежда доста абразивна, но по предварителната ни информация знаем, че и има доста хлъзгави участъци, което ще направи работата на пилотите доста трудна.

„Обикновенно Yaris WRC е доста силен автомобил на асфалт, както видяхме от Монца и Монте Карло, но същевременно сме наясно, че няма как да вземем всичко за даденост и ще се наложи да работим изключително здраво за да сме успешни.“

Отборът премина през шестдневна тестова програма в Хърватия, използвайки трасета доста близки до реалните от състезанието. Като цяло фокусът на пилотите е бил да се възползват възможно най-много от възможностите на новите гуми на Pirelli.

„Хърватска е изцяло ново състезание за нас и не знаем какво може да очакваме – разяснява Елфин Еванс, който се намира на четвърта позиция в шампионата. – Имахме възможността да проучим множество онборд кадри, като се опитахме да научим възможно най-много за етапите. Въпреки това, нищо не може да се сравни с опознаването на етапите на място преди състезанието.

„Етапите изглеждат с доста смесена конфигурация с бързи и широки части, тесни и неравни пасажи, като също така на места завоите ще се секат доста сериозно. Ние нямаме голям опит с колата при сухи асфалтови условия или пък опит с гумите на Pirelli, затова при тестовете се опитахме да пробваме възможно най-много настройки.“

И според Себастиен Ожие очакванията са етапите да бъдат с доста извадена фракция най-вече при вторите минавания. Французина също смята, че работата с новите гуми ще е ключова през уикенда.

„Тестовете преди състезанието бяха много важни – коментира Ожие. – Най-вече заради новите гуми с които караме през този сезон. Това е първата ни възможност да използваме асфалтовите сликови гуми на сух асфалт. Направих много минавания, оптивайки всякакви комбинации от гуми което се надявам да ми помогне през уикенда.“

Повече за самото състезание научете от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]