Toyota и Mini в задочен спор за скоростта на бъгитата

Дакар вече се намира в средата на своя дебют в Саудитска Арабия. До момента лидера Карлос Сайнц се радва на своя седем минутен аванс пред миналогодишният победител и пилот на Toyota Насер Ал-Атия.

Дуото на X-Raid Mini JCW Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел до момента са спечелили четири от шест специални етапа помежду си, докато от Toyota имат записана едва една етапна победа, която бе направена от Жиниел Де Вилиерс още в самото начало на надпреварата.

Шефът на Toyota Gazoo Racing в рали рейд надпреварите Глин Хал, е разкрил пред медиите, че смята за нечестно, че от ФИА са замразили правилата относно рестриктора на турбото.

Това правило важи още от лятото на 2018-та, като рестриктира диаметъра на турбината на бензиновите 4х4 автомобила от 38 на 37 милиметра, като в същото време рестрикциите за дизеловите автомобили от 39 милиметра остава непроменен за колите с една турбина (Mini) и 38 милиметра за колите с две турбини (Peugeot).

„От известно време казвам на ФИА, че тази промяна е голяма грешка – коментира Хал. – Този 1 милиметър означава разлика от 40 минути в края на състезанието. Това е много дразнещо, защото трябва да се бориш с толкова голяма разлика.

„Пилотите излизат на трасето и ми казват, че не могат да се конкурират с тях (бъгита-та на Mini) и тяхната скорост в права линия, като са трудни за изпреварване.“

Шефът на X-Raid Mini Свен Куаднт от своя страна не смята това изявление за вярно.

„Проблемът на Глин (Хал) е, че постоянно реве – заявява Куаднт. – Той рева когато печелеха през миналата година, а сега реве когато изостават, той реве. Прави го и на събранията на ФИА. Той въобще не гледа реалистично на нещата.

„Ние виждаме, че разликата ни след 470 километра е от 1 минута, какъв е проблема? Ако погледнем последните два дни, говорим за разлики от порядъка на 2 минути, 1 минута, минута и половина… не виждам да има проблеми с рестриктора на турбините.“

В петък, Фернандо Алонсо предположи, че бъгита-та на Mini са в „друга лига“ докато съотборникът му Насер Ал-Атия заяви повече от ясно, че смята колите им за „прекалено бързи“.

„Нямаме нужда от повече мощност, но има голяма разлика между 4х4 и колите със задвижване на единият мост – допълни Ал-Атия. – Днес всички ни задминаваха и не можех да поддържам темпото им.

„Сигурен съм, че догодина ще има промяна в правилата защото се очаква идването още производители с коли 4х4 в Дакар, а такава промяна ще им помогне значително.“

От своя страна лидерът в Дакар 2020 Карлос Сайнц, също даде своят коментар.

„Когато победиха в Мароко с аванс от 15-20 минути, никой не протестира. Те спечелиха и Дакар през миналата година с аванс от 6-7 минути.

Ние работихме върху това да подобрим колата, като вече успяхме да покажем нашият напредък“, обясни двукратният световен рали шампион.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]