Toyota готови да дадат добро изпращане на Yaris WRC в Монца

Себастиен Ожие рали Монца

Отбора на Toyota Gazoo Racing WRT се цели да завърши сезон 2021 с извоюването на титлата при отборите на рали „Монца“ през следващия уикенд.

С осем победи от единадесет кръга тази пета година се превърна в една от най-успешните за Yaris WRC. За съжаление японската машина с финландско сърце ще бъде пенсионирана и заменена от GR Yaris WRC Rally1, след като световния рали шампионат поема към нова посока от началото на следващия сезон.

Toyota Gazoo Racing имат аванс от 47 точки пред своите съперници Hyundai Motorsport. В Монца максималния брой възможни точки за спечелване е 52, което означава, че шансовете за извоюването на титлата за японския тим са доста големи.

Яри-Мати Латвала

„Развълнувани сме от нашето участие в Монца – коментира Яри-Мати Латвала, шеф на отбора. – Имаме голям шанс да спечелим всички световни титли, нещо което винаги е било наша мечта. Това би било перфектния начин да приключим една ера с уникални автомобили, които дебютираха през 2017-та.

„Рали Монца бе трудно състезания през миналата година със сняг и дъжд. Още по време на тестовете ни в Италия условията започваха да се усложняват с наличието на дъжд. Очаквам финалът да бъде за пореден път едно трудно предизвикателство.“

За разлика от битката при отборите тази при пилотите е със съвсем друг статус. Себастиен Ожие и Елфин Еванс за втора поредна година ще трябва да се изправят един срещу друг в последния кръг за сезона. Ожие има аванс от 17-точки, като желанието на французина е да се „пенсионира“ с осма световна титла. Елфин Еванс има лош вкус в устата си след миналата година в Монцa и очакванията на всички са този път да бъде на 100%.

„Въпреки че това рали ще бъде края на една спортна глава от нашата история с Жулиен, не е нещо за което мисля в момента – разясни Себастиен Ожие – Мисля, че най-добрия подход е да се фокусираме напълно върху спечелването и на двете титли.

„За разлика от миналата година ситуацията е в наша полза. Сега имам някакъв аванс от точки, но нищо не е свършено още. Ние трябва да продължим да сме фокусирани. Тестовете в Италия през миналата седмица минаха добре и се надявам да разполагаме с правилния ритъм.“

Елфин Еванс имаше трудно начално на сезона, но благодарение на редица добри представяния във втората му част той успешно за втора поредна година се превърна в единствения пилот, който може да детронира Себастиен Ожие.

„Хубаво е да ходиш към последния кръг със шанс за взимането на световната титла – разясни Елфин Еванс. – Аз и Скот ще дадем всичко от себе си, подходът ни ще бъде да дадем всичко от себе си и да запишем най-добрия възможен резултат.

„След една сложна за нас първа част от сезона, последните няколко кръга се развиха добре за нас. Монца отново ще бъде едно уникално предизвикателство. Етапите в планината са с много хубави характеристики, а тези на пистата са с различни настилки.“

Междувременно Кале Рованпера също има шанса да успее да завърши на трето място в шампионата, след като неговото изоставане зад Тиери Ньовил е от 26 точки. Дори и да не успее да победи белгиеца, младия финландец успя да запише две победи завършвайки годината показвайки сериозна скорост.

„Интересно ще бъде завръщането на рали „Монца“. Миналата година това състезание бе доста специално с екстремно трудни атмосферни условия. През тази съм сигурнен, че няма да бъде много по-лесно. Този път имаме повече етапи в планината, което е хубаво. На пистата може да очакваш всичко ако вали.

„Плановете ни са да се борим за най-добрата позиция и да имаме чисто рали. Докато нашите съотборници се борят за титлата, за нас е важно да спечелим възможно най-много точки за отбора.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]