Subaru преценя завръщане в WRC в партньорство с M-Sport

субару се завръща във WRC

Само преди два дни в японските медии излезе информацията, че от Subaru са започнали да проучват финансовата част от евентуално тяхно завръщане през сезон 2022 във WRC. Заедно с това, те ще търсят да направят своето завръщане чрез технически партньор, който се очаква да бъдат не кой да е, а самите М-Спорт.

Според японските медии от М-Спорт са се свързали с производителят на автомобили и са започнати преговори, като дори е ясен и базовият модел Subaru XV.

След напускането на Citroen и официалното отказване на французите от това за развиване на кола за сезон 2022 (стартът на хибридната рали ера), по всички изглежда че новата посоко на шампионата е започнала да привлича нови производители.

Не е тайна за никой, че екипът на Малкълм Уилсън търси заводска подкрепа за да продължи своето съществуване в WRC и през сезон 2022. Дори последният опит да се привлекат заводски пари бе съвсем скоро, като за пореден път Уилсън се обърна към Форд с надеждата да подпомогнат завръщането на Ойт Танак в отбора, както и да помогнат с развитието на  хибридна Fiesta WRC. За съжаление това не се случи.

Партньорство между Subaru и М-Спорт, определено ще заздрави редиците на Уилсън, който доказа, че може да спечели титлата при производителите.

Интересен е и избора на бъдещия автомобил а именно Subaru XV. SUV моделът, няма как да влезе в настоящите технически изисквания за WRC хомологацията, но в бъдещите има сериозни шансове.

Според бъдещия регламент за 2020, ще могат да се използват силуетни шасита на базовия модел, както и прототипини такива. Също така, производителите ще имат правото да преоразмеряват шасито спрямо базата за да отговаря на изискванята на ФИА за размери, междуосово разстояние и др.

В допълнение на цялата тази информация може да отбележим и още няколко интересни събития през последните месеци.

 Имената на семейство Солберг отново започнаха да се свързват с марката, като някои спекулират, че участието на Оливър Солберг в рали шампионата САЩ, като заводски пилот на марката, не е случайно. Също така, баща му Петер Солберг обяви преди време, че е готов да започне нова фаза в животът си, а именно да оглави по подобие на Томи Макинен един такъв проект в WRC.

От друга страна Акио Тойота, президентът на Toyota Motor Corporation, няколкократно заяви в интервюта че, се надява марки като Mitsubishi и Subaru да се върнат в шампионата.

„Тойота е единствената японска марка, която се състезава в WRC – коментира Тойода в едно от интервютата си за английското издание Autosport. – В миналото наши конкуренти бяха Mitsubishi и Subaru, а феновете помнят много добре този период. Затова се надявам рали „Япония“ да стимулира тези производители да се завърнат за в бъдеще.“

Сега ще се зачудите, ами какво се случва при Mitsubishi? Още през миналата година се разкри, че и те са проучили тази възможност. Но, според изданието Motorsport News, спортното подразделение на марката няма до момента решение за пълна подкрепа и одобрение от страна на борда на директорите за да старт на проекта. Не е ясно и кога е предвидено да се дискутира темата от борда на Mitsubishi, но едно е сигурно, при зелена светлина техническият екип е готов да започне работа още днес.

Ние от BGRallyHD определено ще следим темата възможно най-детайлно и ще ви информираме за всички интересни моменти от нея.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]