Škoda Motorsport: Разработването на Fabia RS Rally2 не спира

Дори година и половина след своя състезателен дебют, Škoda работи активно по подобряването на своята Fabia RS Rally2. Те наскоро приключиха последната си тестова програма, която бе проведена на територията на скандинавските страни и Португалия. За тези тестове те разчитаха на Оливър Солберг и Ерик Зайс, които навъртяха изключително голям брой километри.

„Ние постоянно работим за подобряване на колата за нашите клиенти. Поради правилата, няма как да направим кардинални промени по голяма част от техническите компоненти, след като тя вече има хомологация. След нея, много малко елементи могат да бъдат променяни. Дори и за тях трябва да се подава специална документация към ФИА, с която да бъде удължена хомологацията. Тези промени са добре познати като жокери и те са ограничен брой,“ коментира Алеш Рада, технически директор на Škoda Motorsport.

Чехите разкриват, че са работили активно по амортисьорите, скоростната кутия и аеродинамиката на Fabia RS Rally2. Основният фокус на тези промени е върху подобряването на представянето на колата на бързи макадамови надпревари.

„Направихме различни тестове във въздушния тунел на нашите колеги от Volkswagen Group в Инголщат. Също така, към момента имаме хомологиран само един сет от предавателни числа за скоростната кутия. Вече получихме разрешение за втори такъв,“ коментира Рада, който разясни, че Fabia RS Rally2 ще разполага с по-дълги предавки.

Според правилата на ФИА, броят на жокерите е лимитиран. В първите две години след хомологацията на даден автомобил, федерацията разрешава използването на три жокера и два допълнителни, чиито фокус трябва да е само върху подобряване на сигурността или надеждността на дадения автомобил.

„Усилията, които хвърлят от Škoda Motorsport върху тестването и подобряването на колата, са невероятни. Макадамовите амортисьори са сериозна стъпка напред спрямо миналогодишните. Те предоставят по-голямо сцепление и пилотът има доста повече увереност,“ разясни Ерик Зайс, който навъртя над 4000 тестови километра в Португалия.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]