Skoda Motorsport представи новата Fabia RS Rally2

На официално събитие в Млада Болеслав от Skoda Motorsport представиха пред журналисти от цял свят, включително и пред bgrallyhd.com своята най-нова рали машина Skoda Fabia RS Rally2.

Наследникът на Fabia Raly2 evo е базиран на четвъртото поколение Skoda Fabia и се очаква да поеме щафетата, като един от най-успешните автомобили за рали.

От Skoda Motorosport разкриха пред нас, че са разработили изцяло нов двигател, задвижване и електроника.

Да стоиш на едно място означава да изоставаш и това важи с особена сила в моторните спортове – обяви Михал Храбанек, директор на Skoda Motorsport. – Ето защо, при разработването на новата FABIA RS Rally2 ние приложихме опита, добит от нейния предшественик и оптимизирахме всеки детайл. Целта беше да усъвършенстваме най-успешния рали автомобил в света.”

Двигател, задвижване и окачване

Новия 1,6 литров двигател е специално разработен използвайки компоненти от вече добре познатия мотор на фолксваген групата 2.0 TSI от серия EA888. За разлика от новата Fabia RS Rally2 настоящата Fabia Rally2 evo разполагаше с мотор с компоненти произвеждани и разработвани в Китай и именно това е една от причините поради която от Млада Болеслав решават да разработят двигателя, който разчита изцяло на компоненти от Европа.

Според данните от Skoda Motorsport новия агрегат е с приблизителна мощност от 289 к.с. (214 kW) и максимален въртящ момент от 430 Nm. В сравнение с двигателя на Fabia Rally2 evo новоразработения четири цилиндров мотор включва обновени смукателен и изпускателен отвор, оптимизирани бутала и горивни камери, променливо регулиране на клапаните и обновена система за смазване.

Турбокомпресора също е изцяло нова разработка, както и цялата изпускателна и охладителна системи. Новата Fabia RS Rally2 разполага и с нов софтуер.

Скоростната кутия отново е пет-степенна, като според предварителните данни тя е с относително късо предавателно число, което предлага максимална скорост от около 200 км/ч.

Окачването е Мacpherson с амортисьори Sach, които са с по-дълъг ход от тези на вече добре познатата Fabia Rally2 evo. Спирачните дискове за асфалт са с диаметър от 355 мм отпред и 300 мм отзад при асфалтова конфигурация с 18 инчови джанти, докато при макадамовата версия диаметъра на спирачките е 300 мм отпред и 300 мм отзад.

Дизайн и аеродинамика

Благодарение на новото купе базирано на платформата MQB на фолксваген група новата бегачка на чехите разполага с доста по-добро разпределение на тежестта спрямо своя предшественик. Според Skoda Motorsport техния нов автомобил разполага с двойно по-голям коефициент на притискане спрямо evo2 версията благодарение на новия дизайн. Новата кола разполага с нови по-широки калници, задно крило и въздуховод на тавана за охлаждане на екипажа.

„Някои аеродинамични елементи от серийния модел доказаха своите качества и при рали автомобила.  – разкри Лукаш Войк, специалист по аеродинамиката от Skoda Auto. – При този модел, ние обърнахме повече внимание на аеродинамиката, отколкото при неговия предшественик, и изследвахме внимателно всеки детайл.  Нашата цел: По-висока притискаща сила за по-висока скорост при завиване и по-добро управление, като същевременно се повиши аеродинамичната ефективност на автомобила.

Защита

Създадената от високоякостна хром-молибденова стомана новата предпазна клетка е направена от общо 35,8 метра тръба, като от Skoda са добавили допълнителни елементи извън изискванията на ФИА. Един такъв елемент е новите свързващи планки (греди) намиращи се под седалките (виж снимката). Тяхната функция е да предпазват допълнително при странични удари.

Вратите на новата Fabia RS Rally2 са направени от композитни материали по предварително дефинирана структура от пет слоя карбон 280 и един слой кевлар 300.

Новата Skoda Fabia RS Rally2 се очаква да получи хомологация от ФИА на 1-ви август. Не е ясно обаче кога ще я видим в действие.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]