RX2 категорията се присъединява към World RX през този уикенд в Белгия

Седмица след състезанието на пистата Хокенхайм Световния рали крос шампионат се мести в Белгия на пистата Метет. Заедно с участниците в суперкар категорията в състезанието ще се присъедини за пръв път и най-новата международна категория RX2. В първия кръг на RX2 ще вземат участие 18 състезателя от осем различни националности.

Пилотът на EKS Матияс Екстрьом оглавява класирането след победи в първите три кръга от шампионата. За състезанието в Белгия са се заявили също 18-те постоянни пилота, като към тях ще се присъединят още шест пилота, като един от тях е и Франсоа Дювал. Бившата звезда от WRC ще седне зад волана на Пежо 208 суперкар за отборът на Albatec Racing.

„Много съм щастлив да карам за Albatec Racing в домашната ми надпревара. Albatec е един сериозен отбор – обяснява 36 годишния Дювал. – „ Ние ще се състезаваме със същият автомобил както и Себастиан Льоб, което е добре. Виждал съм колата на Albatec в действие и съм много уверен в нея.

„Също така това е първият ми път в който се качвам в Пежо, затова преживяването ще е изцяло ново за мен. Нямам търпение да започне надпреварата!“

Шампионът от европейски шампионат  в категориите супер 1600 и Туринг кар Мишел Де Керсмаекер също ще участва в домашната си надпревара но в суперкар категорията в Euro RX шампионата.

Трасето в Метет разполага с няколко доста дълги прави следвани от много тежки зони за спиране за обратни завои. Този тип конфигурации са доста тежки за гумите, но макадамовата част от трасето помага за по-малкото износване. Трасето е доста широко разполагащо с един впечатляващ скок, който принуждава пилотите да сменят посоката на автомобила във въздуха.

Можете да гледате на живо състезанието в 15:00 часа българско време в нашата страница менюто на живо.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]