Ожие напът към седмата си титла след отпаданe на Евънс в Монца

Снимки: Елфин Евънс и RedBull Content Pool

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия са на една крачка от подсигуряването на своята седма световна титла, след края на днешния съботен ден от рали „Монца“. Екипажът на Тойота е лидер след края на деня с аванс от 17,8 секунди пред Дани Сордо и Карлос Дел Барио. Трети са Ойт Танак и Мартин Ярвеоя на 4,3 секунди зад своите испански съотборници.

Най-трудния ден от ралито започна с доста сериозен и очакван щурм на Ожие, който излезе начело в класирането още в първия етап възползвайки се от 10-те секунди наказание на намиращите се пред него Дани Сордо и Есапека Лапи. В следващата отсечка SS8 Gerosa 1 Дани Сордо и Елфин Евънс от друга страна, отговориха подобаващо поемайки доза риск имайки предвид изключително затруднените условия поради наличието на сняг и лед по етапа.

Това позволи на Сордо да си върне лидерството, а на Елфин даде възможността да се бори по това да бъде плътно зад французина за да може да се възползва от преднината си в класирането на шампионата. В последната отсечка на сутрешните минавания Евънс записа етапна победа именно в опит да догони своя съотборник, но по-слабото представяне на Сордо го постави на втора позиция между Ожие и Еванс.

Драмата в рали „Монца“ дойде при вторите следобедни минавания, когато започна да вали обилен сняг променяйки до голяма степен състоянието на етапите. В първата отсечка SS10 Selvino 2 Гъс Грийнсмит излетя от пътя превъртайки през таван своята Fiesta WRC. За щастие той и навигаторът му Елиът Едмънсън са невредими, оставайки с пореден неуспех заедно с този на рали „Монте Карло“ на заснежени асфалтови етапи.

Оле Кристиян Вейби и Йонас Андерсон също претърпяха доста тежък инцидент, който принуди организаторите да отменят етапа анулирайки всички времена на екипажите. И те за щастие са невредими, но техния Hyundai i20 WRC просто нямаше как да бъде изместен лесно от средата на трасето.

⚠️ SS10 Selvino 2 – 25.06 km: Снимки от двата инцидента на Гъс Грийсмит и Оле Кристиян Вейби. Етапът бе отменен. 📸Gabriele Rebecchi

Публикувахте от BG Rally HD в Събота, 5 декември 2020 г.

Във второто минаване през Gerosa 2 всичко започна повече от нормално, като видимо Елфин Евънс задавеше темпото запътвайки се към етапната победа и сериозна атака на челото. За съжаление обаче, той се завъртя и пропадна в канавката със своя Yaris WRC. Нямайки възможност да излезе от нея Евънс трябваше да отпадне и да се откаже от шансовете да вземе така жадуваната световна титла.

„Снегът бе доста силен при следобедните минавания, което направи условията доста трудни – коментира своето представяне Евънс. – Първия етап вървеше доста добре и след това бе спрян. Във втория следобеден етап също се справяхме добре, но поради нападалия сняг попаднах в ситуация на рязка смяна на настилките под него. Имах записано това място в записките, но промяната в сцеплението се оказа доста по-агресивна от очакваното и просто нямаше как да спра за следващия завой.

Очевидно съм изключително разочарован от позицията в която се намираме в момента. Също така искам да се извиня на отбора понеже това е тежък върху нашата надежда за титлата при производителите. От към шампионата при пилотите още има малка надежда, като ще продължим да натискаме и утре. Шансът ни е минимален, но няма да се предадем до самия край.“

Всъщност, след отпадането на Евънс Себастиен Ожие ще разполага с 122 т., а великобританецът с 111 т. За да може Евънс да спечели титлата ще е нужно Ожие да завърши максимум на трето място без точки от пауър етапа, при положение че великобританецът спечели максималния брой бонус точки от последната отсечка от ралито.

На четвърто място в генералното класиране се намира Есапека Лапи, който за съжаление не успя да разгърне своята стратегия за следобедните минавания поради двата отменени етапа. Втората отмяна и на SS12 Costa Valle Imagna 2 дойде, след като организаторите прецениха, че количеството сняг в най-високата точка на етапа е изключително голямо за да бъде преминато от екипажите.

 На 31,9 секунди зад Лапи в генералното класиране е Кале Рованпера, който затваря и челната петица бивайки и последния пилот с WRC автомобил в челната десетка.

Шестото място в генералното класиране е за впечатляващия Андреас Микелсен, който води в WRC3 пред Оливър Солберг с аванс от 14,3 секунди. Синът на Петер Солберг също се представя доста добре бивайки втория най-бърз пилот с Rally2 автомобил.

Яри Хутинен е осми в генералното класиране и трети в WRC3 зад Солберг. Челната десетка се затваря от лидера в WRC2 Мадс Остберг и намиращият се на четвърто място в WRC3 Емил Линдхолм. Временния лидер в WRC2 Андриян Фурмо изпадна в класирането след удар на същото място в което се удари и Евънс. Французина успя да поправи своето окачване в етапа, но това му донесе изключително много голяма загуба на време.

В неделния ден на екипажите им предстоят едва три специални етапа и  38,3 състезателни километра, като първата отсечка стартира в 08:48 ч.Пауър етапа започва от 13:18 ч. и ще бъде предаван на живо по Макс Спорт 1 в България.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]