Мико Марчик с предупреждение за забрана за участие в ERC 2021 след драма на рали Канарски Острови

AUTO - ERC - RALLY ISLAS CANARIAS 2020
Снимки: FIAERC

Финалното състезание от европейския рали шампионат се превърна в едно истинско предизвикателство и приключение за абсолютно всички екипажи. В същия драматичен дух преминаха и срещата на стюардите след състезанието, къде те трябваше да взимат решения за множество различни казуси.

Един такъв казус е случая с пилота на Orlen Team Мико Марчик, който получи забрана за участие в кръгове от европейския рали шампионат за сезон 2021.

Причината за това решение идва от това, че шефът на отборът му Ячек Вирзиковски е  бил видян зад волана на Renault Megane да преминава по SS2. Според точка 35.3 от допълнителния правилник на състезанието всеки член на отбор, който има желанието да премине с автомобил през път използва за специален етап трябва да го направи с изрично писмено разрешение от страна на организаторите.

Според стюардите шефът на отбора на Orlen Team е нарушил правилника, като според тях той е подпомогнал на своя екипаж предоставяйки им нечестно предимство спрямо другите участници.

„Ние сме малък отбор и разполагаме с малък бюджет – официално е заявил Ячек Вирзиковски пред стюардите. – Затова исках да разгледам, къде мога да изпратя медиите ни по етапите, като също така се оглеждах и за атмосферните условия. Бях сам в колата и не съм имал никакви записки с мен.“

Първоначално стюардите наложиха наказание от две минути на екипажа, но по-късно промениха това решение след получаване на нова информация по казуса.

„ Г-н Вирзиковски бе на специалния етап основно заради медиите – заявява официално пред стюардите пилота на отбора Мико Марчик. – Времето в което той е бил по трасето е прекалено рано за да може да се предвидят каквито и да са били метеорологични прогнози за което няма как да имаме каквото и да е било предимство.“

Стюардите са калкулирали времето през което шефът на Orlen Team е бил в SS2 и SS3, като това е било 3 часа и половина преди старта на техния автомобил по отсечките. Те все пак се съгласяват с тезата на отбора и признават, че условията са се променили толкова бързо, че е нямало как да се облагодетелстват от това, като така отменят 2-те минути наказание от по-рано.

Въпреки това техните действия си остават в разрез с точки 35.3 и 35.4.2 от допълнителния правилник на рали „Канарски Острови“ и според стюардите трябва да има наказание за това.

В мотивите на тричленката е записано, че с оглед повтарянето на същите действия от страна на други отбори е решено екипажа да се размине с предупреждение и при следващ подобен казус ще бъде забранено на екипажа да взима участие в кръгове от ERC през следващия сезон.

Пълните решения на стюардите можете да видите от тук и тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3039 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]