MG, Олексей Тамазов и една история с неясно бъдеще.

2След техническите промени WRC шампионата  стана по-атрактивен за производителите по света. Voklswagen, Ford, Citroen, Hyundai, Mini и в близкото бъдеще Toyota са частно от производителите които по един или друг начин взимат участие в бъдещето развитие на този спорт. От няколко месеца на сам се чуват слухове за евентуални преговори от страна на украинския пилот Олексей Тамразов с MG (Morris Garages) за евентуалната разработка на автомобил за WRC шампионатът. Тамразов коментира тази новина в социалните мрежи, понеже на теория той провежда преговори с бившата английска марка за своето евентуално участие в проекта.

Предистория

Като цяло историята на компания е доста заплетена и до някъде интересна. За да можем да разберем, как ще се развие евентуален проект за WRC автомобил, ние трябва да разгледаме същността на компанията. MG до ден днешен е собственост на китайският производител SAIC Motor след  като бе част от BLMC, MG Rover и BMW Group.

Важно е да отбележим и подчертаем, че въпреки митичното си английско потекло компанията бе част от Morris Motors, а днес се изевява като полунезависим орган на същата. Следователно е грешно твърдението,че MG е собственост на Nanjing Automobile Corporation, след като е независим орган собственост на SAIC Motor.

Китайският производител SAIC е един от топ четирите в страната си, има сключени няколко джойнтвенчъри с компании като Volkswagen, които изявяват желание да навлязат с по-голям дял в огромният Китайски пазар.

SAIC Motor Group

Все повече азиатски компании изявяват своето желание за евентуално участие в световният рали шампионат с цел достигане до европейският пазар. Компании като, Dmack и Hyundai са вече реалност, но и други изявяват желание за парче от тортата наречен европейски и световен пазар. От Mitsubishi също обмислят евентуално завръщане, както и BAIC  с техническата помощ на Томи Макинен.

Все още нищо не е ясно

След като бъде изяснено бъдещето на компанията MG (Morris Garages) в автомобилната индустрия, е повече от очаквано да се възроди взаимната връзка с автомобилният спорт, като цялост. Тази стъпка няма да бъде решена от MG на своя глава след като, собствениците ще налеят голяма доза средства в производствен и спортен отдел с английска визия но с китайска същност.

От една страна е производител на расови автомобили като, MG ZR S1600, Metro 6R4 група Б и други. А от друга имаме SAIC Motors, които не блестят с такъв спортен ореол. Въпреки  и да има бъдеще такъв проект ни се вижда странно това, точно Тамразов да е техният човек за развитие след като, трудно можем да го сложим между топ пилотите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]