M-Sport със заводска програма в WRC2

Преди няколко дни в нашата редакционна поща пристигна официално съобщение от страна на M-Sport, които обявиха тяхното пълно въвличане в WRC2 категорията през сезон 2023.

Техни пилоти ще бъдат Адриен Формо и Грегор Мюнстер, като и двамата ще са зад волана на последното поколение на Fiesta Rally2.

Това определено е стъпка назад за Формо, който така и не успя да изпъкне зад волана на Puma Rally1 през тази година. Подкрепяния от националната федерация на Франция пилот ще се завърне в категорията в която има 33 етапни победи и шест подиума зад волана на Fiesta, което го превръща в ключова фигура в новия проект на M-Sport.

Радвам се, че ще продължа да бъда част от отбора за поредна четвърта година – коментира Адриен Формо.Очаквам с нетърпение старта на рали „Монте Карло“. Преди това обаче ще вземем участие в друго състезание преди коледа за да може да се подготовим за Монте.

23 годишния Мюнстер обаче, не е толкова запознат с техниката на M-Sport. Неговото първо състезание с Fiesta ще бъде на рали „Монте Карло“ (19-22 януари) през сезон 2023.

През тази година люксембуреца спечели рали „Япония“ зад волана на Hyundai i20 N Rally2, което му подпомогна да завърши на второ място в класирането на WRC2 за този сезон. На скоро той навъртя няколко тестови километра зад волана на Fiesta Rally2 в района на централата на M-Sport в Довънби Хол.

„Съоръженията и инфраструктурата в Довънби са фантастични. Сервиза и новите сгради са невероятни. Пистата също е хубава, дори и с леда по нея“, разясни Мюнстер чиито баща Бернард бива национален шампион на Белгия в миналото.

Планът ни за следващия сезон е да се състезаваме в колкото може повече събития зад волана на Rally2. Ще се наложи да се адаптирам към новия за нас автомобил. M-Sport са истински завод за талантливи пилоти. Елфин Еванс, От Танак и Тиери Ньовил идват именно от M-Sport. Мисля, че това е най-доброто място за развитието на един пилот. Отбора е добър и колата е силна

С тази новина битката в WRC2 през сезон 2023 се очертава да бъде изключително интересна. Skoda Motorsport за поредна година ще разчита на TokSport за своята полузаводска програма в WRC2, като през следващия сезон за тях ще карат Оливър Солберг и Ерик Зайс, които ще седнат зад волана на чисто новата Fabia RS Rally2. Също така има и различни слухове, че от Hyundai Motorsport също възнамеряват да участват със свои автомобили. Единствено от Toyota все още не са обявили своите намерения за своя Yaris Rally2, който видяхме за пръв път на рали „Япония“ преди няколко седмици.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]