M-Sport се очаква да заложат на модела Puma за бъдещата хибридна WRC бегачка

Днес британския журналист Дейвид Еванс разкри, че от M-Sport се готвят да стартират своя проект за хибриден WRC автомобил на базата на моделът Puma на Форд.

Въпреки че, от M-Sport още не са обявили официално, че ще бъдат част от световния рали шампионат през сезон 2022 с техен автомобил, източник на Еванс е потвърдил, че тима се е спрял върху новия мини SUV за своята бъдеща хибридна бегачка.

„ Има добра причина за M-Sport от това да имат интерес към хибридни WRC автомобили – коментира източник на Еванс от ФИА. – От Форд възнамеряват да заменят Fiesta с Puma, а това се вписва перфектно в новите изисквания.

„Да не забравяме, че Puma разполага и с хибридно задвижване. Нещо което допълнително сочи в тази посока.“

Това което разкрива източникът от ФИА е повече от логичен сценарии за развитие от страна на Форд, които доста агресивно се опитват да наложат моделът си Puma на пазара. Едно сваляне на Fiesta от поточните линии и нейното заменяне за Puma звучи доста разумно, с оглед изискваният на днешния пазар.

Интересно е обаче, ако това се случи, какви ще са плановете на M-Sport и за другите автомобили излизащи от техните заводи базирани на Fiesta. Моделът върху който работят от 2011-та насам се оказа доста печеливша бизнес рецепта за Малкълм Уилсън.

Самият Уилсън за сега не дава коментари по темата с Puma, но потвърди че екипът му работи по „потенциална кола за сезон 2022“.

Източник на Еванс от M-Sport е потвърдил, че отбора няма яснота дали ще бъде част от шампионата през сезон 2022.

„Не съм изненадан от коментара на Малкълм – разяснява източникът от M-Sport. – Още нищо не е потвърдено и на самите нас. Абсолютно същата е ситуацията. Плана за сега е да се работи за сезон 2022, но още сме далеч от това да обявяваме офицално каквото и да е било.“

Едно е сигурно, че според новите правила настоящият глобален двигател с който са екипирани WRC автомобилите ще бъде запазен, като към него ще бъде прибавена и хибридната система. Сценарии по който от M-Sport доста спокойно могат да работят, въпреки ограничените си ресурси спрямо заводските отбори в шампионата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3226 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]