M-Sport представиха новата еволюция на Fiesta RS WRC

click

Новото поколение на Ford Fiesta RS WRC ще направи дебютът си на предстоящото рали „Португалия”. Механиците на M-Sport в Кумбрия са приготвили 5 чисто нови шасита. По едно за Елфин Еванс, От Танак, Мартин Прокоп, Лорензо Бертели и Роберт Кубица.

click

Разработването на новата еволюция на Fiesta RS WRC започна в началото на тази година навъртайки над 5 000 тестови километра. Разстояние, което всички тестови програми на M-Sport са задължени да покрият преди да направят своя дебют. Въпреки всичко на външен вид новата кола за 2015-та почти не се различава от старата версия, но под капака англичаните са се постарали значително. Автомобилът разполага с изцяло нов двигател разполагащ със значително повече мощност и въртящ момент. За пръв път целия блок на двигателя е създаден и проектиран от инженерите и дизайнери на M-Sport, като е изваян от единично парче алуминий. Заедно с това колата разполага с подновено охлаждане, нова скоростна кутия, електроника и диференциали.

Малкълм Уилсън: „ Това е най-големия ъпгрейд на Fiesta RS WRC, който сме правили някога и затова се гордеем изключително много с това. Колата може и да изглежда абсолютно същата от вън, но от вътре и под капака е препроектирана цялата, като център на вниманието е изцяло новия двигател разработен и създаден в M-Sport с подкрепата на Ford. Нашите инженерни способности се подобряват с всяка година, и създаването на нов двигател го потвърждава изцяло. Искам да благодаря на целия отбор за свършената работа, все пак никога не сме подготвяли толкова много чисто нови коли за едно състезание.”

click2

Крис Уилиямс, главен инженер в M-Sport: „ Работата по колата и в частност двигателя всъщност започна в началото на 2012, но нашите начални разработки еволюираха за да създадат една голяма стъпка напред в двете насоки издръжливост и перформънс. Шасито на Фиеста винаги е разполагало с едно добро качество, но ние успяхме да развием този автомобил още повече. В допълнение към това, новия двигател увеличава значително крайния въртящ момент, който подпомага производителността в завой за ниски предавки.”

11216591_1104185946263630_2370404607429201399_n

Елфин Еванс, който ще има честа да седне зад волана на 50-тия юбилеен брой на Ford Fiesta RS WRC заяви: „ Доволен съм с нашето темпо през последните години в Португалия, но поради различни причини никога не сме успели да вземем точки. Готов съм да опровергая това през тази година, нова локация и нова кола допълват за едно доста вълнуващо състезание. Отборът работи здраво по новата кола, която със сигурност е една голяма крачка напред. Тестовете бяха през цялото време много позитивни и ние покрихме множество километри. Чувствам се много комфортно в новата кола, работихме много по настройките, което би трябвало да ни даде една добра основа за предстоящото състезание.”

От Танак: „ Отивайки в страна която харесвам с нова ми дава голяма увереност. Колата се промени в много аспекти и отборът работи много здраво за това. Това е една голяма стъпка напред, но най-големия напредък за мен е в управлението. Преди беше добро, но сега ти дава значително повече увереност.”

Новата Fiesta R2 Ecoboost също с дебют в Португалия

click1234

Хомологирана на 1 май 2015, изключително много очакваната нова Fiesta R2 ще направи своя дебют в поддържащия шампионат на DMACK Fiesta Trophy. Разработването на този автомобил също започна в началото на годината, като тестови пилоти бяха Елфин Еванс, Джон Макрон и Матю Уилсън.

Най-голяма промяна в сравнение със старата версия си остава изцяло новия EcoBoost 1.0 литров три цилиндров двигател с турбо, който е пръв по родът си и отговаря изцяло на новата политика на ФИА за еднолитрови двигатели в класът на R2. Колата разполага с 180 конски сили заедно с 250 нм. въртящ момент. От M-Sport са се погрижили и за скоростната кутия, окачване, ролкейдж, електроника и спирачна система. Новата Fiesta R2 разполага с нов аеро пакет и дизайн отговарящ на новата генерация на модела.

click click3 click4

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]