M-Sport искат разрешение да използват Rally1 автомобилите в националните шампионати

Крейг Брийн

Малкълм Уилсън е отправил официално запитване към международната автомобилна федерация (ФИА) за разрешение да използва Rally1 автомобилите без хибридни системи в регионалните рали шампионати.

Още от първия ден на новата хибридна хомологация на M-Sport, им беше обещано, че ще имат възможността да продават своите Rally1 автомобили на частни отбори и пилоти. За съжаление обаче, до днес те са продали едва едно шаси, това на Йордан Сердеридис.

„Това не е достатъчно,“ коментира Уилсън за DirtFish. „Трябва да продаваме поне 10 шасита на година, за да може да стане нещо. Точно сега нищо не може да се счита за факт.

„Мохамед спечели седем титли в шампионата на Средния Изток с нас. Обясних му, че той реално се е състезавал с топ машина, равна на настоящите Rally1 автомобили. Той използва автомобил, с който се състезавахме в WRC.

„Проблемът, който сега съществува, за да могат да се използват тези автомобили, е изцяло свързан с правилата. Националните шампионати трябва да модифицират правилниците си, за да може да се използват хибридните системи. Затова е по-лесно да премахнем електромотора и акумулатора и да ги заместим с тежести.

„Нещо ще трябва да се промени. Нашето желание за такива промени е силно, но като цяло ситуацията е много проста. Ние продаваме автомобили, за да можем да се състезаваме.“

Бин Сулайем разкри, че е поставил задача на директора на рали дисциплината във ФИА, Андрю Уитли, да провери възможностите за използване на Rally1 автомобилите извън световния рали шампионат.

„Работим по въпроса. Обаче няма лесно решение. За нас е важно да намалим разходите за използване на тези автомобили, както и да разрешим използването им извън WRC“, разясни бин Сулайем.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]