Lancia се завръща в ралитата с Ypsilon Rally4

Както бе потвърдено по-рано през годината, Lancia обявиха своето завръщане към рали дисциплината. Е да, не е по начина, по който всеки заклет рали фен би искал, но и това е някакво начало.

Lancia, която също като Peugeot и Opel е под шапката на Stellantis, официално обяви своето завръщане, като сподели и няколко снимки на своята Rally4 машина.

Lancia Ypsilon Rally4 HF ще разполага с 1,2-литров трицилиндров турбо двигател и, като своите събратя от Rally4 хомологацията на ФИА, разполага с петстепенна секвенциална скоростна кутия и мощност от около 200 конски сили. На пръв поглед Ypsilon няма да се различава значително спрямо своите братя Peugeot 208 Rally4 и Opel Corsa Rally4, които са разработени под шапката на Stellantis.

„До днес Lancia е най-успешният бранд в световния рали шампионат с 15 световни титли при пилотите и три титли при производителите. От днес сърцата на феновете отново ще забият с ентусиазъм. Ние от Lancia официално се завръщаме на световната рали сцена. Решили сме да го направим, стартирайки от най-основната категория Rally4, откъдето започва кариерата на много голяма част от младите пилоти“, се гласи в съобщението до медиите.

Към момента няма яснота дали италианският производител ще има свой собствен отбор, но е повече от вероятно да се занимава единствено с произвеждането на Rally4 автомобили за частни програми.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]