Hyundai Racing Trophy с тройна победа в RC5 на рали “България

Първите три места в клас RC5 на рали “България“ спечелиха екипажи на Hyundai Racing Trophy. Златото в серията на състезанието, което се проведе уикенда край Варна, завоюва тандемът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов. Дуото постигна и девета позиция в генералното класиране на българския шампионат. Среброто отиде при Мартин Коев/Димо Бозуков, а бронза при Денис Станчовски/Младен Карчев. И състезателите, и колите издържаха на натоварването и трудните пътни условия и отвяха конкуренцията. А, тимът на Hyundai Racing Trophy спечели второто място в отборното класиране на рали „България“.

Симеон Симеонов с време 01:38:07.1 триумфира и с купата на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, чийто втори кръг за този сезон се проведе на рали „България“. Той извоюва първата позиция в оспорвана битка с Мартин Коев, който зае второ място и измина трасето на състезанието от общо 151,50 километра за 01:38:41.9. Разликата между двамата е 34.8, като Коев наваксва в сравнение с първия кръг на шампионата, който се проведе в Брашов в края на март. Сега Симеон и Мартин държаха публиката в напрежение през общо 12-те отсечки на състезанието, като си разделиха по 6 етапни победи.

На церемонията по връчване на трофеите призьорите получиха награди от изпълнителния директор на основния спонсор на Hyundai Racing Trophy “Тотал“ Нордин Мокрани.

„Състезанието беше прекрасно, много ми допаднаха разнообразните етапи“, сподели Симеонов, който на последната отсечка се е завъртял на хлъзгавата настилка. Той отчете, че са подценили съперника през първия състезателен ден, но след това са наваксали. „Днес се наспахме, бяхме много по-мотивирани, по-концентрирани и започнахме да даваме по-добри времена, натрупахме преднина от над 40 секунди и затова последния етап го карах просто, за да завърша“, издаде 18-годишният пилот.

Коев разказа след надпреварата, че заедно с навигатора му са изключително доволни от представянето си и от факта, че са взели няколко етапа на Симеон, след като усилено са тренирали. „Това е много за нас, защото той е много бърз, видяхме каква беше разликата между нас в Румъния и се радваме, че тук нещата се промениха“, допълни пилотът.

Третото място заеха Денис Станчовски/Младен Карчев с 01:42:39.7 време, а на четвърто са Виктория Гъркова/Велислава Павлова, които постигнаха резултат от 01:48:30.1.

През първия състезателен ден в събота, който имаше много тежки и дълги трасета, Мартин водеше в 5 от 7-те етапа. В неделя обаче Симеон, който натрупа опит в едномарковия шампионат, отстъпи само една от победите на 5-те отсечки. Той в началото на състезанието започна по-предпазливо, но след като видя скоростта, с която кара конкурентът му, усили темпото и заслужено поведе. И двамата пилоти се движат по-бързо от миналата година, а основна причина за това, по думите им, са усилените тренировки с треньорите от Motorsport Academy, програмата, по която са работили, и новата еволюция на автомобилите Hyundai i20 Coupe R, които са с по-добър баланс от миналата година, оборудвани са с гуми Hankook Competition и са хомологирани според регулациите на FIA.

Интрига имаше и между тандемите, които заеха трето и четвърто място в едномарковата надпревара – Денис Станчовски/Младен Карчев и Виктория Гъркова/Велислава Павлова. Екипажът на 16-годишния дебютант, който според наставника на отбора Петър Гьошев дава заявки за бъдещ шампион, уверено се бореше за бронзовото отличие, но Виктория започна да наваксва преднината и в затворената специална отсечка в пределите на Варна го победи, макар и с една десета. Момичетата имат и четири етапни победи в съревнованието с основния им конкурент при дамските тандеми в ралито – по две в събота и в неделя. Те заеха второ място сред дамските екипажи и получиха купи.

Денис, за когото това е второ състезание, е много щастлив от показаното на трасето. „Първият ден бяхме малко по-бавни на макадама, но през втория подобрихме карането и свалихме много време, с всяко минаваме ставаме по-добри“, каза той.

За 20-годишната Виктория битката е била вълнуваща и много емоционална, а трасетата с макадам особено интересни. „Много ми хареса, за мен това беше първата надпревара в България и много се вълнувах“, каза тя.

Вторият състезателен ден на рали „България“ имаше 5 скоростни и вискотехнични отсечки с обща дължина от 49,64 км.

На първия етап „Бялата вода 1“ с дължина 15,7 км Симеонов затвърди преднината си, като постигна време 10:24.6, следван от Мартин Коев с 10:37.0. Денис Станчовски беше с 10:59.8, а Виктория Гъркова с 11:13.8.

На следващата отсечка „Бялата вода 2“, която повтори първото трасе, водачите в класирането постигнаха 10:14.5, а разликата им с вторите се увеличи, като те преминаха трасето за 10:25.5. Третите и четвъртите имаха времена от 10:41.1 и 11:09.8.

Третият етап за деня „Аладжа манастир 1“ с дължина 7.27 км затвърди подредбата в класирането. Симеон Симеонов/Йордан Йорданов преминаха разстоянието за 04:37.8. Мартин Коев/Димо Бозуков бяха с време 04:38.9. Денис Станчовски/Младен Карчев и Виктория Гъркова/Велислава Павлова съответно с 04:49.3 и 05:01.9.

На предпоследния специален етап „Варна“ от 1,88 км Симеон Симеонов/Йордан Йорданов постигнаха време 01:37.1. Вторите в надпреварата Мартин Коев/Димо Бозуков – 01:37.9. Виктория Гъркова/Велислава Павлова пък поведоха пред Денис Станчовски/Младен Карчев, съответно с времена от 01:39.2 и 01:39.3.

На финалната отсечка „Аладжа манастир 2“, отново от 7,27 км, заваля дъжд и трасето беше мокро. Мартин Коев/Димо Бозуков се върнаха в състезанието с време от 05:04.2 и поведоха пред Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, които преминаха разстоянието за 05:10.3. Денис Станчовски/Младен Карчев и Виктория Гъркова/Велислава Павлова – съответно за 05:20.6 и 05:37.0.

Третият сезон на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy продължава с още четири състезания, първото от които е рали Твърдица-Елена на 15-16 юли, на 1-3 септември е рали Сливен, на 22-24 септември – рали Сърбия и на финала рали „Стари столици” на 7-8 октомври.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]