Hyundai Racing Trophy води в клас RC5 на рали “България“

Три от екипажите на Hyundai Racing Trophy са водачи в клас RC5 на рали “България“ след първия състезателен ден от надпреварата, която се провежда този уикенд край Варна. Първо е дуото Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, следвано от Мартин Коев/Димо Бозуков и Денис Станчовски/Младен Карчев.

Симеонов и Коев водят оспорвана битка за първото място във втория кръг на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Мартин извоюва пет етапни победи, а Симеон две, като разликата във времената им е 15.6 секунди в полза на Симеонов, който е и на девета позиция до момента в генералното класиране на българския шампионат.

В първия етап от състезанието, изключително тежката и дълга 26.32 км отсечка „Дюлино“, която започна в 9:30 часа сутринта, поведе Мартин Коев. Това беше и първата му спечелена отсечка за този сезон. Във втория етап – „Козичино“ преимущество имаше Симеонов, който с всеки следващ етап набира все повече скорост.

Двата екипажа си размениха победата и в следващите отсечки – „Аврен 1“ и „Аврен 2“, а на последните три етапа води Коев. На трета позиция в едномарковия шампионат е Денис Станчовски, а тимът Виктория Гъркова/Велислава Попова заема четвърто място във временното класиране в надпреварата на Hyundai Racing Trophy. Момичетата се справят добре, карат по-умерено, за да не допускат грешки и постигнаха две етапни победи в съревнованието с другия дамски екипаж в ралито на отсечката „Козичино“.

Всички състезатели са в добра кондиция, автомобилите Hyundai i20 Coupe R, които са с по-добър баланс от миналата година и са оборудвани с гуми Hankook Competition и са хомологирани според регулациите на FIA, са в отлично състояние, въпреки трудните пътни условия. Новата еволюция на колите дава своите плодове, като резултатите от рали „Брашов“ се затвърждават и в това състезание.

Ралито има няколко специални етапа и много състезателни километри – общо 151,50, като в първия състезателен ден те бяха 101,86.

„Много съм доволен от нашите пилоти, които до момента не направиха грешка и изпълняват моите съвети“, заяви треньорът на Hyundai Racing Trophy Петър Гьошев. Той обясни, че за състезателите трасето е изключително трудно и придвижването в добро темпо е сложно, защото те стартират от по-задна позиция и по-мощните автомобили 4Х4 преди тях изкарват много фракция по завоите – чакъл и камъни.

Той обясни, че на отсечката „Аврен 1“ Симеон Симеонов е започнал да диктува темпото и има комфортна преднина пред Мартин Коев, който също се бори за победата, а в тази битка те ще израстват и ще се развиват.

Гьошев е категоричен, че най-големият успех е постижението на 16-годишния Денис Станчовски, за когото състезанието е едва второто в кариерата му. „Той днес показа характер и скорост по отсечките и мисля, че в негово лице виждаме един бъдещ шампион“, смята треньорът.


По думите му Виктория Гъркова също показва характер и хъс, което ще ѝ помогне оттук-нататък. „Надявам се нашите пилоти да запазят малките разлики, които правят битката още по-оспорвана, за да може публиката да им се радва през цялото време“, допълни треньорът.

Пилотите и навигаторите се сработват все по-добре, за което помагат тестовете, които Motorsport Academy провежда преди всяко състезание. За това допринасят и усилената подготовка и тренировъчната програма, през която преминават всички екипажи.

48-ото издание на Рали „България“ се състои от 12 етапа и традиционно се провежда в околностите на Варна. Церемониалният старт беше даден в петък вечерта, 19 май, на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Катедралата в морския град от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на Варна Иван Портних.

В неделя състезанието продължава с 5 състезателни етапа с обща дължина от 49,64 км.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]