Hyundai Motorsport с фокус към WEC бъдещето им в WRC остава неясно

Преди няколко дни излезе информация в различни английски издания, че от Hyundai Motorsport обмислят много сериозно да вземат участие в световния шампионат за издръжливост (WEC). С въвеждането на новите LMDh прототипи шампионата направи огромна крачка успявайки да привлече изключително голям брой автомобилни производители.

Официално тази информация не е потвърдена от Hyundai Motorsport, но Сирили Абитебул е разкрил пред английското издание Autosport, че през септември ще обявят бъдещите си планове.

„Първото нещо което ще обявим е нашия план за WRC. Искам да подчертая дебело, че нашите амбиции за този шампионат не са свързани само с настоящия сезон, но и за следващите такива“, разяснява Сирил Абитебул, който също така потвърждава, че са започнали да проучват различни дисциплини.

Според информацията с която разполагаме корейския производител, който е третия най-голям производител на автомобили по продажби в света, ще участва в световния ендуранс шампионат, като към програмата им най-вероятно ще се присъединят производителите на шасита ORECA и изключително опитния отбор Chip Ganassi Racing чиито отношения с Cadillac ще приключат съвсем скоро. Съвсем на скоро корейския производител взе участие и в 24-те часа на Нюрбургринг с три Hyundai Elantra N TCR.

С тази информация излязоха и слухове, че корейците ще прекратят програмата си в WRC.

„Ние ще продължим да прилагаме нашия план за настоящия и следващия сезон. Също така ще се фокусираме върху дългосрочно въвличане, след като станат ясни правилата за сезон 2027 през декември. Очакваме решението на ФИА и ще преценим от спортна, бизнес и технологична гледна точка какви могат да бъдат нашите перспективи“, коментира слуховете за излизане от WRC Сирил Абитебул.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]